Word vrijwilliger Doneer

Collectanten maken onze hulp mogelijk

In de collecteweek van 12 t/m 18 juni 2022 komen duizenden enthousiaste collectanten in actie om in hun eigen buurt te collecteren voor het Rode Kruis. Met de opbrengsten van deze collecte worden mensen bij jou in de buurt door het Rode Kruis geholpen. Doe jij mee? Meld je nu aan als collectant en ga langs de deuren in jouw buurt of collecteer digitaal!

Aanmelden als collectant

12-18 juni

Collecteweek Rode kruis

Rode Kruis service

Buiten deze collecteweek kunnen donateurwervers van het Rode Kruis het hele jaar door aan de deur langskomen

Buiten de collecteweek om, kunnen donateurwervers bij jou thuis aanbellen en vragen of jij donateur wil worden van het Rode Kruis. Klik hier voor meer informatie.

Wat doen we met collectegeld?

We staan dag en nacht klaar voor mensen in nood. Ook voor jou en je naasten. Zo helpt het Rode Kruis in Nederland onder andere met:

 • de opvang van vluchtelingen bijvoorbeeld uit Oekraïne, Syrië en Afghanistan.
 • het uitdelen van voedselpakketten en boodschappenkaarten;
 • het ondersteunen van de GGD’s en gezondheidscentra tijdens de coronacrisis;
 • het verlenen van medische assistentie bij grote ongevallen;
 • hulp aan slachtoffers van mensenhandel;

Collecteren in jouw buurt

Of je een paar uurtjes overdag collecteert of 1 of 2 avonden langs de huizen gaat, het Rode Kruis is blij met elke collectant.

Na je aanmelding neemt de collecte coördinator bij jou in de buurt contact met je op om te bespreken in welke straten je kunt collecteren. We zorgen ervoor dat je voor het begin van de collecteweek over een legitimatiebewijs en een collectebus met met iDEAL QR code beschikt. Als je lang de deuren gaat, kunnen mensen doneren door contact geld in de collectebus te doen, maar ook door de iDEAL QR-code te scannen met hun mobiele telefoon. Achteraf laten we je uiteraard weten hoeveel je in totaal hebt opgehaald!

Meld je aan als collectant

Digitaal collecteren voor het Rode Kruis

Eenvoudig en net zo effectief: ook dit jaar is het weer mogelijk om digitaal te collecteren.

Hoe werkt het? Een paar dagen voor de collecteweek, ontvang je een SMS met daarin in een link naar je persoonlijke digitale collectebus. Als je wilt, kun je jouw digitale collectebus nog persoonlijker maken door een eigen motivatietekst en foto toe te voegen. Op je digitale collectepagina staan verschillende opties om je digitale collectebus heel makkelijk met je buren, sportmaatjes en collega’s te delen via bijvoorbeeld WhatsApp, LinkedIn, e-mail en Facebook.

Meld je aan als digitale collectant

Organiseer de collecte in jouw woonplaats

Hou je van plannen en coördineren? In de weken voorafgaand aan de collecte hebben we mensen nodig die twee à vier uur per week kunnen helpen als collectecoördinator. Klik hier om onze vrijwilligersvacatures te bekijken. Wil je eerst meer over collectecoördinator weten? Stuur ons een e-mail voor meer informatie.

Veelgestelde vragen

 • In welke plaatsen komen de donateurwervers deze week langs de deur?

  Donateurwervers kunnen bij jou thuis aanbellen en vragen jou om donateur te worden van het Rode Kruis. Zij nemen geen contant geld aan en vragen je om een machtiging af te geven. Deze inkomsten zijn voor het Rode Kruis van levensbelang. Zonder de maandelijkse inkomsten van onze donateurs kan het Rode Kruis niet direct in actie komen in geval van nood en kunnen we onze vrijwilligers en medewerkers niet de opleidingen bieden die ze nodig hebben. Hier kun je nagaan of de donateurwervers van het Rode Kruis deze week bij jou aan de deur komen. De straatwervers zijn te herkennen aan hun Rode Kruis jassen en polo’s. De wervers hebben een tablet waarop de gegevens van de donateur worden ingevuld.

 • Krijg ik een vergoeding voor het collecteren?

  Nee, het collecteren gebeurt op vrijwillige basis.

 • Is het mogelijk om zowel huis-aan-huis te collecteren als digitaal?

  Ja, graag zelfs! Als je je aanmeldt, kun je ervoor kiezen om op beide manieren te collecteren voor het Rode Kruis.

 • Waar wordt de opbrengst van mijn (digitale) collectebus aan besteed?

  De opbrengst van de collecte gaat vooral naar het werk van het Rode Kruis in Nederland. Maar een gedeelte kan ook worden gebruikt voor internationale projecten als jouw lokale afdeling daarvoor kiest

 • Collecteer ik niet voor het salaris van de directeur?

  Nee, 100% van het opgehaalde geld gaat naar de hulpverleningsactiviteiten van de lokale afdelingen van het Rode Kruis. Er gaat dus geen euro van de collecte naar het salaris van de directeur!

 • In hoeverre is er controle op een goede besteding van het geld?

  Er wordt op verschillende manieren gecontroleerd of het geld dat binnenkomt wel goed wordt besteed. In de eerste plaats is er jaarlijks een accountantscontrole om vast te stellen of de boekhouding wel klopt. Bovendien is het Rode Kruis aangesloten bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Om het CBF-keurmerk te krijgen moeten we jaarlijks inzicht geven in onze inkomsten en uitgaven. Het CBF controleert of de kosten die zijn gemaakt om het geld te werven, binnen de perken blijven. En de belangrijkste controle is natuurlijk die vanuit het publiek: we vinden het belangrijk om de samenleving te laten zien wat we doen en voor wie. Dat doen we bijvoorbeeld met onze website, voorlichtingscampagnes, ons ledenblad, folders en jaarverslagen.