Word vrijwilliger Doneer

Het Rode Kruis collecteert in juni

Duizenden enthousiaste collectanten komen ieder jaar in actie voor het Rode Kruis. Met de opbrengsten van de collecte helpen we mensen bij jou in de buurt.

Schrijf hem alvast op in je agenda: in 2023 collecteert het Rode Kruis van 11 t/m 17 juni, zowel huis-aan-huis als digitaal. Meld jij je nu alvast aan als collectant?

Wanneer komt het Rode Kruis bij jou aan de deur?

We kunnen dus voor je deur staan tijdens de collecte in juni. De rest van het jaar kunnen onze donateurwervers bij jou thuis aanbellen en vragen of jij een vaste donateur wil worden van het Rode Kruis. De inkomsten van onze donateurs zijn voor ons van levensbelang. Zonder deze inkomsten kunnen we niet direct in actie komen in geval van nood en kunnen we onze vrijwilligers en medewerkers niet de opleidingen bieden die ze nodig hebben.

Zo herken je onze wervers

Benieuwd of degene aan jouw deur écht voor het Rode Kruis werkt? Onze donateurswervers zijn te herkennen aan hun Rode Kruis-jassen en -polo’s. Ze hebben een tablet waarop ze jouw gegevens invullen en ze vragen je om een machtiging af te geven. Én belangrijk: onze wervers nemen geen contant geld aan. Hier kun je nagaan of de donateurwervers van het Rode Kruis deze week bij jou aan de deur komen.

Rode Kruis Hulp Nederland Opvang

Wat doen we met de opbrengst van de collecte?

Het Rode Kruis staat dag en nacht klaar voor mensen in nood. Ook voor jou en je naasten. Dit doen we bijvoorbeeld in Nederland:

Word collectant

Sta je te trappelen om in 2023 te collecteren voor het Rode Kruis? Schrijf je nu alvast in voor de huis-aan-huis collecte! Het kost je maar twee tot drie uurtjes, in je eigen buurt. De collectecoördinator zal een aantal weken van tevoren contact met je opnemen.

Liever collecteren vanuit je luie stoel? Ook volgend jaar kun je weer een digitale collectebus openen.

Meld je aan als collectant

Organiseer de collecte in jouw woonplaats

Dol op plannen en coördineren? In de weken voorafgaand aan de collecte hebben we mensen nodig die twee à vier uur per week kunnen helpen als collectecoördinator. Je organiseert in deze rol de huis-aan-huiscollecte in jouw regio. Meer informatie vind je in onze vrijwilligersvacatures.

Wil je eerst meer over de rol van collectecoördinator weten? Stuur ons een e-mail voor meer informatie.

“Als het nodig is, is er iemand die jou kan steunen”

Vijf kinderen, een lege koelkast en een lege portemonnee. Ook in Nederland zijn er mensen die nauwelijks hun boodschappen kunnen betalen. Het Rode Kruis helpt hen met voedselpakketten. Rode Kruis-ambassadeur Irene Moors hielp mee.

Veelgestelde vragen

 • In welke plaatsen komt het Rode Kruis deze week langs de deur?

  Hier kun je nagaan of de donateurwervers van het Rode Kruis deze week bij jou aan de deur komen. Onze wervers zijn te herkennen aan hun Rode Kruis-jassen en -polo’s. Ze hebben een tablet waarop de gegevens van de donateur worden ingevuld. Onze wervers nemen geen contant geld aan en vragen je om een machtiging af te geven

  Donateurwervers kunnen bij jou thuis aanbellen om te vragen of je donateur wilt worden van het Rode Kruis. Donateurs zijn voor het Rode Kruis van levensbelang. Zonder de maandelijkse inkomsten van onze donateurs kunnen we niet direct in actie komen in geval van nood en kunnen we onze vrijwilligers en medewerkers niet de opleidingen bieden die ze nodig hebben.

 • Krijg ik een vergoeding voor het collecteren?

  Nee, het collecteren gebeurt op vrijwillige basis.

 • Waar wordt de opbrengst van mijn (digitale) collectebus aan besteed?

  De opbrengst van de collecte gaat naar het Rode Kruis bij jou in de buurt. Die lokale Rode Kruis-afdelingen gebruiken deze inkomsten meestal voor hun projecten in Nederland. Een gedeelte kan ook worden gebruikt voor internationale projecten als jouw lokale afdeling daarvoor kiest.

 • Gaan de opbrengsten van de collecte naar het salaris van de directeur?

  Nee, 100% van het opgehaalde geld gaat naar de hulpverleningsactiviteiten van de lokale afdelingen van het Rode Kruis. Er gaat dus geen euro van de collecte naar het salaris van de directeur!

 • Hoe weet ik dat de opbrengsten van de collecte goed besteed worden?

  Er wordt op verschillende manieren gecontroleerd of het geld dat binnenkomt wel goed wordt besteed. In de eerste plaats is er jaarlijks een accountantscontrole om vast te stellen of de boekhouding wel klopt. Bovendien is het Rode Kruis aangesloten bij het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF). Om het CBF-keurmerk te krijgen, moeten we jaarlijks inzicht geven in onze inkomsten en uitgaven. Het CBF controleert of de kosten die zijn gemaakt om het geld te werven, binnen de perken blijven. En de belangrijkste controle is natuurlijk die vanuit het publiek: we vinden het belangrijk om de samenleving te laten zien wat we doen en voor wie. Dat doen we bijvoorbeeld via onze website, voorlichtingscampagnes, folders, jaarverslagen en ons ledenblad,