Coaches van Blijfovereind ontvingen afgelopen weken veel telefoontjes van jongeren met mentale problemen. Uit onderzoek blijkt dat jongeren zich tijdens de coronacrisis vaker eenzaam en somber voelen. Het Rode Kruis biedt daarom in samenwerking met Blijfovereind gratis telefonische gesprekken aan waarin jongeren met een coach over hun problemen kunnen praten. Wat wordt er besproken in zulke gesprekken? Waar zitten jongeren mee? Een coach van Blijf Overeind vertelt.
Rusteloosheid
Huib is een van de zesendertig coaches bij Blijf Overeind. Hij merkt dat rusteloosheid een onderwerp is dat vaak terugkomt. “Een meisje had een mooi metafoor hiervoor. Ze vertelde dat het voelde alsof ze in haar brein veertig tabbladen had openstaan waardoor de hele ‘machine’ langzamer werkte. Toen ik vroeg wat er dan allemaal in die tabbladen stond, bleken het eigenlijk maar drie onderwerpen te zijn. Toch blijkt hieruit dat dingen juist nu veel zwaarder aanvoelen en vaak overdacht kunnen worden.”
Eenzaamheid en een opgesloten gevoel
Huib merkt ook dat jongeren hun mentale problemen vaak aan hetzelfde haakje ophangen. “Ze beginnen vaak over dat ze balen dat ze op het moment niets kunnen doen. Maar als je doorvraagt merk je dat overkoepelende thema’s de eenzaamheid is en het gevoel van opgesloten zijn. Vooral in een donkere studentenkamer of het slaapkamertje bij je ouders kunnen deze gevoelens de overhand krijgen.”
Jezelf verwaarlozen
Ook geven jongeren vaak aan dat ze niet goed voor zichzelf zorgen. “Jongeren benoemen dat ze slecht eten, alleen maar pizza bijvoorbeeld.” Slecht eten kan een gevolg zijn van je mentaal niet gezond voelen. Wanneer je je somber voelt, heb je ook vaak de energie niet om iets te ondernemen: koken kan al te veel zijn. Tegelijkertijd kun je je door ongezond eten lichamelijk en mentaal minder goed voelen. En dit wordt dan een vicieuze cirkel. Lees hier meer tips hoe je mentaal gezond kunt blijven tijdens deze coronacrisis.
De drempel verlagen
Leanne is socialemedia- en onlinemarketingadviseur bij Blijfovereind en merkt dat de samenwerking met het Rode Kruis goed uitpakt. “We zien dat veel studenten tussen de 20 en 30 jaar nu bij ons aankloppen en we bereiken hen nu vooral via Instagram. Het is mooi om te zien dat de drempel om hulp te zoeken wordt verlaagd door specifiek de jongerengroep aan te spreken.” Eerder zagen we ook al dat mentale problemen dankzij dit soort initiatieven ook vaker besproken worden op social media.
We zijn er nog niet
Toch zijn we er nog niet volgens Huib. “Mensen die we aan de lijn hebben, beseffen al dat ze hulp nodig hebben. Je bent dan eigenlijk al halverwege. Juist ook leerkrachten, ouders en andere omstanders spelen een belangrijke rol om jongeren die hulp nodig hebben door te verwijzen.” Leanne vindt dat mentale problemen altijd bespreekbaar moeten zijn. “Jongeren hoeven geen schaamte te voelen en zouden hun problemen aan de keukentafel moeten kunnen bespreken. Als dit wat lastiger gaat, zijn wij er voor hen.”
Samen sterk tijdens de coronacrisis
Heb je zelf een luisterend oor nodig? Een coachgesprek aanvragen via Blijf Overeind is niet meer mogelijk. Neem in plaats daarvan eens contact op met MIND Korrelatie. De hulpverleners van deze organisatie gaan graag met je in gesprek via telefoon, chat, e-mail of WhatsApp. Een gesprek is helemaal gratis en anoniem.