Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis start challenge voor meer vrolijkheid in coronatijd

Geplaatst op 08 februari 2021

Het Rode Kruis start een challenge om somberheid in coronatijd tegen te gaan. Deelnemers krijgen zeven dagen lang iedere dag een opdracht die kan helpen om beter in je vel te zitten. Deze week bleek uit onderzoek van het Rode Kruis dat de somberheid onder Nederlandse jongeren is toegenomen. Met de challenge en advies willen we hen een steuntje in de rug bieden.

Wie de coronasleur inmiddels flink zat is, kan meedoen met #skipdecoronadip. Tijdens deze challenge krijg je een week lang elke dag een opdracht van twee psychologen van het Rode Kruis. Deze moeten helpen om wat positiviteit te brengen in je dag. Daarnaast geven de psychologen tips over het zorgen voor je mentale gezondheid.

Je kunt je opgeven voor de challenge door je e-mailadres achter te laten. Daarnaast kun je de challenge volgen via Instagram en TikTok.

Behoefte aan positiviteit

Aanleiding voor het organiseren van de challenge is de somberheid onder veel jongeren. Uit nieuw onderzoek van het Rode Kruis blijkt dat maar liefst 72% van de jongeren van 16 tot en met 30 jaar opziet tegen de komende maanden.

Daarnaast voelt 60% van de ondervraagden zich af en toe eenzaam, en 23% voelt zich zelfs regelmatig of bijna altijd alleen. De negatieve gevoelens zijn toegenomen sinds oktober vorig jaar, toen we eenzelfde onderzoek uitvoerden.

Een positieve noot is dat 85% van de jongeren aangeeft met iemand te kunnen praten bij zorgen. Wel vinden veel ondervraagden dat ze vaker met anderen zouden kunnen praten over hun gevoel, het gaat om zo’n 36%.

Steun voor jongeren

Het Rode Kruis merkt dat veel jongeren het zwaar hebben en biedt onder andere positiviteit met de challenge. Ook delen we regelmatig tips over mentale gezondheid, bijvoorbeeld over hoe je het gesprek kunt aangaan met iemand die in de put zit.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer