De winter is in aantocht en in het Midden-Oosten is dat al pijnlijk voelbaar. De nachten worden kouder, en voor gezinnen die al maanden op de vlucht zijn is overleven een dagelijkse strijd. Onder dunne tentzeilen proberen ze warm te blijven, terwijl ze geconfronteerd worden met een nijpend tekort aan voedsel, medicijnen en brandstof. Miljoenen mensen zijn afhankelijk van humanitaire hulp in een regio waar het geweld blijft toenemen.
Veel families moesten het afgelopen jaar wel tien keer verhuizen, op zoek naar veiligheid. Ze leven in angst, vaak in geïmproviseerde tentenkampen. Wanneer de temperatuur verder daalt, brengt dat levensbedreigende omstandigheden met zich mee.
Gaza: leven in constante dreiging
In het noorden van Gaza is overleven bijna onmogelijk. Dagelijks worden zwaargewonde patiënten door hulpverleners van het Rode Kruis overgebracht naar ziekenhuizen in Gaza-Stad, maar dat gaat niet zonder gevaar. De situatie is een nachtmerrie en het gewapende geweld zet enorme druk op de eerstehulpverleners.
Daarnaast zijn hulpverleners voortdurend bezig met het repareren en onderhouden van water-, riool- en afvalwatersystemen en het installeren van sanitaire voorzieningen. Ook proberen ze het schaarse aantal medicijnen dat binnenkomt te verdelen over de ziekenhuizen.
Ondertussen krijgen ze paniekerige oproepen van mensen die smeken om voedsel, luiers, tenten of een veilige schuilplaats. Op de achtergrond zijn geluiden van explosies te horen. Het is leven van uur tot uur, zonder enige verwachting dat het beter wordt. Het Rode Kruis wil meer hulp bieden, maar daarvoor is veilige toegang noodzakelijk.
Libanon: hulpverleners werken onvermoeibaar door
Sinds afgelopen september moesten 1,3 miljoen mensen in Libanon hun huis noodgedwongen verlaten. Scholen, ziekenhuizen en woningen raakten beschadigd of verwoest. Hoewel een deel van de mensen inmiddels is teruggekeerd, laait het geweld nu toch opnieuw op.
Ruim 12.000 vrijwilligers van het Libanese Rode Kruis blijven zich onvermoeibaar inzetten voor mensen die niet terug naar huis kunnen, of hun huizen in puin aantreffen. Noodhulp bieden blijft een gigantische uitdaging, want op sommige plekken liggen niet-ontplofte explosieven. Ook medische hulp en psychosociale ondersteuning aan getroffenen is hard nodig door de traumatische gebeurtenissen van afgelopen tijd.
Syrië: 13 jaar een humanitaire crisis
Syrië kreeg de afgelopen maanden te maken met veel mensen die vluchtten voor het geweld in Libanon. Hulpverleners van het Rode Kruis stonden bij de grens klaar om mensen op te vangen en te helpen. Maar ook in Syrië zelf neemt het geweld toe. In het noorden hebben al 500.000 mensen hun huis moeten verlaten.
Het land heeft al dertien jaar lang te maken met tegenslag door aanhoudend conflict, verschillende economische crises en de aardbeving in 2023. Inmiddels zijn zeker 16 miljoen mensen al meer dan een decennium afhankelijk van humanitaire hulp, zoals voedsel en schoon drinkwater, geleverd door onder andere de Syrische Rode Halve Maan.
Het Rode Kruis helpt slachtoffers van het conflict in het Midden-Oosten
Het conflict in het Midden-Oosten heeft een ongekende humanitaire crisis veroorzaakt. Miljoenen mensen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever, Israël, Libanon en Syrië zijn afhankelijk van hulp voor voedsel, water en medische zorg. Burgers, waaronder veel kinderen, lijden onder geweld, zijn op de vlucht geslagen of worden al maandenlang gegijzeld. Onze hulpverleners zetten zich, vaak met gevaar voor eigen leven, in om deze mensen te helpen. Maar de behoefte aan hulp is groter dan ooit.
Het Rode Kruis zal, zoals altijd, blijven helpen zonder partij te kiezen in conflictsituaties. Help jij mee?