De eerste keer is het behoorlijk schrikken tijdens je frisse duik in zee: plotseling een scherpe pijn in je been voelen en nog net zo’n doorzichtig beestje zien wegzwemmen. Locals als Nancy en haar gezin zijn inmiddels wel gewend aan kwallenbeten. Ze geeft tips en antwoord op de brandende vraag: helpt plassen nu wel of niet?
“Eigenlijk gebeurt het ons zo vaak: een kwallenbeet,” vertelt Nancy. Met het strand op een paar minuten loopafstand is ze met haar man en twee zoons vaak te vinden in of bij de zee.
Vooral bij oostenwind wemelt het er van de kwallen, weet de Scheveningse. Toch kun je ook op ieder ander stranddagje een verdwaalde kwal tegenkomen. En dan is het even slikken: “De pijn is vervelend, maar niet onhoudbaar. Je kunt het een beetje vergelijken met een val in de brandnetels.”
Geen paniek!
Vooral bij jonge kinderen kan een steek van een kwal voor flinke paniek zorgen. “Toen mijn kinderen jonger waren, schrokken ze heel erg wanneer ze gebeten waren. Ik zie het ook vaak gebeuren dat kinderen volledig in paniek raken. Het is natuurlijk ook eng, zo een beest in het water waardoor je gebeten wordt.”
Nancy heeft gemerkt dat je dan als ouder het beste rustig kunt blijven en goed kijken wat er aan de hand is. Als er een pijnlijke, jeukende, rode plek zit die misschien een beetje dik is, kun je ervan uitgaan dat het een kwallenbeet is.
Nancy weet inmiddels ook wat je dan als ouder kunt doen: “Zolang je niet allergisch bent, is er niet zoveel aan de hand. Het helpt om de plek af te spoelen met warm water. Je kunt het ook insmeren met een crème tegen insectenbeten.”
En eroverheen plassen? “Nee joh, dat is echt een fabeltje,” lacht Nancy. “Maar ik durf niet te garanderen dat mijn jongens het nooit geprobeerd hebben.”
Ook dode kwallen steken
Naast kwallen in zee kun je op de Nederlandse stranden ook flink wat aangespoelde kwallen tegenkomen. En zo’n doorzichtig blubberig zakje, dat lijkt natuurlijk leuk om mee te spelen.
Nancy en haar kinderen weten dat dit geen goed idee is. Het kan best even duren totdat een kwal dood is en ook daarna kunnen de tentakels nog steken. “We nemen vaak vondsten mee van het strand, zoals een krabbenpoot of een stuk drijfhout. Maar kwallen laten we altijd liggen.”
Tips van onze EHBO-ambassadeur
EHBO-instructeur Louise Schalkoort:
“Het is duidelijk dat Nancy vaker met dit bijltje heeft gehakt. De plek behandelen met warm water, zo heet als je maar kunt verdragen, helpt inderdaad het beste tegen een kwallenbeet. Op de stranden met een EHBO-post kun je altijd heet water krijgen. En anders helpt zeewater ook.
Meestal zijn de klachten na een kwartier verdwenen, maar houd het slachtoffer wel in de gaten. Er kunnen namelijk allergische reacties ontstaan.
Soms willen kinderen spelen, voetballen zelfs met de kwallen die op het natte zand liggen. Maar pas op, ze kunnen nog steeds steken, dus loop er met een boogje omheen.”