Visie

Met onze vrijwilligers en via onze lokale aanwezigheid leveren we een actieve bijdrage aan het versterken van gemeenschappen, zodat in tijd van de grootste nood niemand alleen staat. Via onze hulpverlening willen we de zelfredzaamheid van die gemeenschappen dusdanig versterken, dat mensen die daarin leven zichzelf en anderen kunnen helpen. Op basis van respect en medemenselijkheid.

Humanitair Oorlogsrecht

Zelfs in een oorlog is niet alles toegestaan. Het Humanitair Oorlogsrecht is het recht dat gaat over oorlogsvoering.

Conventies van Genève

Het Humanitair Oorlogsrecht staat omschreven in de Conventies van Genève ofwel de Verdragen van Genève.

Onze organisatie in Nederland

Een vereniging die vaart op vrijwilligers

Het Nederlandse Rode Kruis is een vereniging die bestaat uit ruim 16.000 vrijwilligers, 91.000 Ready2Helpers en 498.000 leden en donateurs. Ruim 400 beroepskrachten ondersteunen de activiteiten van al deze vrijwilligers om zoveel mogelijk mensen in nood te helpen. In totaal telt het Nederlandse Rode Kruis 197 afdelingen (waaronder 6 in het Caribisch gebied), 24 districten en 15 studentendesks. De regels voor onze vereniging zijn vastgelegd in deze statuten.

Irene Moors, Humberto Tan, Floortje Dessing, Helga van Leur, Shelly Sterk en Thomas van der Vlugt zijn de ambassadeurs van het Nederlandse Rode Kruis. Met hun bekendheid zetten ze onze hulpverlening in de spotlights. Ze zijn oprecht betrokken bij ons werk en zetten zich als ambassadeur belangeloos in.

197

lokale afdelingen zorgen ervoor dat het Rode Kruis altijd dichtbij is

Directie

De directie van het Rode Kruis bestaat uit een algemeen directeur en een directeur nationale hulp en verenigingsmanagement. Het managementteam bestaat uit zes leden, die ieder verantwoordelijk zijn voor één cluster.

Ledenraad

De ledenraad is het hoogste orgaan van het Rode Kruis en heeft onder andere als taak het bestuur te benoemen en de jaarrekening goed te keuren.

Onze organisatie wereldwijd

Grootste hulpnetwerk ter wereld

Het Nederlandse Rode Kruis maakt sinds 1867 als humanitaire noodhulporganisatie deel uit van het grootste onafhankelijke hulpnetwerk ter wereld: de Internationale Rode Kruis- en Rode Halve Maanbeweging. Dit netwerk bestaat uit:

  • 192 nationale Rode Kruis- en Rode Halve Maan-verenigingen
  • De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maanverenigingen (IFRC)
  • Het Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC)

Allemaal met één doel: hulp aan mensen in nood.

12 mln.

vrijwilligers zetten zich wereldwijd in voor hulp aan mensen in nood

IFRC

De Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan-verenigingen (IFRC) is het overkoepelende orgaan van alle 192 nationale Rode Kruisverenigingen, waaronder het Nederlandse Rode Kruis. De IFRC coördineert de hulpverlening bij grote natuurrampen.

Erkend Goed Doel

Het Rode Kruis voldoet aan de strenge kwaliteitseisen voor goede doelen dat door het CBF, Toezichthouder Goede Doelen, wordt uitgegeven. Het kenmerk Erkend Goed Doel geeft aan dat het Rode Kruis daadwerkelijk bijdraagt aan een betere wereld, zorgvuldig omgaat met elke euro, verantwoording aflegt en zich onafhankelijk laat controleren. Dit CBF-Erkenningspaspoort toont op een eenduidige en neutrale wijze de belangrijkste informatie van een Erkend Goed Doel.

Hieronder meer over onze verantwoording.

€0,88

van elke euro gaat naar hulp aan mensen in nood

Verantwoording projecten

Wil je precies weten wat we doen in bijvoorbeeld Haïti of de Filipijnen? Al onze hulpverleningsprojecten in het buitenland zijn toegankelijk voor iedereen via open data (IATI standaard).

Regels en gedragscodes

Het Rode Kruis staat voor betrouwbare, integere en effectieve hulp. Lees hier wat we doen om de kwaliteit van onze hulpverlening te waarborgen.

Onze historie

Henry Dunant: Wij zijn allen broeders

“Ach heer, ik heb zoveel pijn. Ze laten ons hier achter, om een ellendige dood te sterven, terwijl we zo hard gevochten hebben”.

Het is 1859, daags na een gruwelijke veldslag tussen Frankrijk en Oostenrijk in het Italiaanse plaatsje Solferino. Eén man laat zijn hart spreken, stroopt zijn mouwen op en zet een wereldwijde beweging in gang.

1863

Oprichting internationale Rode Kruis

Veelgestelde vragen

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×