Word vrijwilliger Doneer

Een ongelukkige duik in het zwembad: Maarten kreeg een dwarslaesie

Geplaatst op 17 juli 2020

Wat een verkoelende duik in het zwembad moest worden, liep anders af voor Maarten Jorissen. Toen hij bijna vier jaar geleden op een zomerse dag in het water dook, raakte zijn hoofd de rand aan de overzijde van het zwembad. Hierbij klapte zijn nek dubbel. “Ik kon niets bewegen en wist meteen: dit is een dwarslaesie.”

Maarten kan zich de momenten direct na het ongeluk nog goed herinneren. “Ik was heel helder. Maar ik had het ook heel benauwd, omdat mijn nek was opgezwollen. Rustig blijven en doorademen, hield ik mezelf voor.”  Gelukkig was Maarten die dag niet alleen. Een van zijn vrienden draaide hem in het water om, zodat hij drijvend op zijn rug adem kon blijven halen.

“Als ik terugkijk, hebben mijn vrienden op dat moment goed gehandeld. Het is een kracht als je weet dat je iets niet weet. Ze schatten meteen goed in dat de situatie ernstig was. Ze probeerden niets zelf en overlegden nauw met de meldkamer van 112 wat ze moesten doen.”

De vrienden van Maarten stonden die dag voor een dilemma: wat doe je, wanneer je ziet dat iemand zo lelijk terecht komt en de kans op ernstig nek- of hoofdletsel groot is? In deze situatie is het belangrijk om aan een paar dingen te denken: zorg voor je eigen veiligheid als je het water in gaat, bel zo snel mogelijk 112 en zorg dat het slachtoffer zich zo min mogelijk beweegt.

Snelheid is belangrijk, voorzichtigheid nog belangrijker

Maarten: “Een andere vriend belde meteen 112 en vroeg aan de meldkamer wat ze moesten doen in afwachting van de ambulance. In eerste instantie leek het de beste optie om me in het water te houden. Ik kon ademen en was stabiel. Maar ik koelde te snel af. Ze hebben me toen, op aanwijzingen van de meldkamer, voorzichtig uit het water getild, zonder mijn hoofd te bewegen. Toen kwam de ambulance al snel. Die nam het over.”

Bij een dwarslaesie is het belangrijk dat hulpdiensten snel ter plaatse zijn. Hoe sneller een dwarslaesie in het ziekenhuis behandeld wordt, hoe groter de kans dat bepaalde functies gered kunnen worden.  “In de ambulance begon ik de pijn pas te voelen. In het ziekenhuis bleek dat twee nekwervels verbrijzeld waren. Wat volgde was een operatie van twaalf uur, een maand op de intensive care en tien maanden revalidatie.”

Focus op wat wél kan

Tijdens de revalidatie werden snel twee dingen duidelijk voor Maarten. Hij wilde absoluut zijn rechtenstudie afmaken, en hij wilde focussen op wat hij nog wél kan in plaats van op wat niet meer kan.

In beide is hij geslaagd. Zijn studie heeft hij afgemaakt en hij werkt inmiddels als advocaat in Amsterdam. Ook is hij de inspiratie achter de Rapenburgrace. Tijdens deze race moeten deelnemers 800 meter door het Rapenburg zwemmen, de bekendste gracht van Leiden. Het evenement is opgezet door de vrienden van Maarten en het geld dat wordt opgehaald, gaat naar dwarslaesie-onderzoek. De eerste editie werd een enorm succes. Ze haalden, na kosten, bijna € 110.000 op voor het goede doel.

Laat je zwempartij niet stranden

Bij nek- en wervelletsel is het belangrijk dat je op de juiste manier handelt. Zo voorkom je dat de verwondingen onnodig erger worden. Weet jij wat je wel en niet moet doen? Volg een EHBO-cursus en leer wat je moet doen bij ongevallen.

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?