Rode Kruis: leer kinderen telefoonnummer voor geval zij ouders kwijtraken tijdens dagje uit
Ouders en kinderen zijn niet goed genoeg voorbereid op de kans dat zij elkaar kwijtraken tijdens een dagje uit, dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. 63 procent van de kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud kent het telefoonnummer van ouders niet uit het hoofd en heeft het meestal ook niet bij zich. Bijna de helft van de ouders maakt niet altijd afspraken met hun kind over wat zij moeten doen wanneer zij elkaar kwijtraken. De hulporganisatie geeft tips om te zorgen dat ouders en kinderen beter voorbereid zijn op dit soort stressvolle situaties.
Een druk strand, festival of een grote markt. De kleuter die eerst nog jouw hand vasthield is er plotseling vandoor gegaan en is in de mensenmassa in geen velden of wegen te bekennen. In de zomer verschijnen er regelmatig nieuwsberichten over kinderen die kwijt zijn geraakt op het strand of op een evenement. Bijna de helft van de ouders van kinderen van 4 tot en met 8 jaar denkt dat hun kinderen niet weten hoe zij hen moeten bereiken wanneer zij elkaar zijn kwijt geraakt. Het Rode Kruis verspreidt via de website en sociale media handige tips om dit soort situaties te voorkomen.
Afspraken maken
De helft van de ouders maakt afspraken met hun kinderen over wat zij moeten doen wanneer ze elkaar kwijtraken. 33 procent van de ouders geeft aan de ene keer wel- en de andere keer geen afspraken te maken met hun kinderen. De ouders die dat altijd doen, geven aan dat zij bijvoorbeeld een punt afspreken waar ouder en kind elkaar terug kunnen vinden, dat de kinderen aan andere ouders om hulp moeten vragen of dat zij het kind meegeven niet met vreemde mensen mee te gaan.
Ouders van kinderen van 4 tot en met 6 jaar oud geven aan dat hun kinderen meestal hun eigen voor- en achternaam wel weten, ook kent bijna 80 procent van de kinderen de naam van hun woonplaats uit hun hoofd. Meer dan de helft van de kinderen heeft daarnaast hun huisadres uit het hoofd geleerd.
Telefoonnummer
,,Op dit soort momenten telt er echter maar één ding. Kinderen willen weer zo snel mogelijk bij hun ouders zijn, en andersom. Daarom is het belangrijk dat kinderen weten hoe zij hun ouders moeten bellen”, zegt Astrid Roggen van het Rode Kruis. ,,Je kunt natuurlijk het telefoonnummer meegeven, op een polsbandje bijvoorbeeld. Maar nog beter is het om het samen uit het hoofd te leren, want dan hebben ze het áltijd paraat.”
Tips
Naast het uit het hoofd leren van het telefoonnummer van hun ouder(s) adviseert het Rode Kruis ouders om hun kinderen mee te geven dat zij een medewerker van het evenement zoeken wanneer zij hun ouders kwijt zijn. Aan deze medewerker kunnen zij vragen om het telefoonnummer van de ouders te bellen.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder