Word vrijwilliger Doneer

Meer dan 139 miljoen mensen getroffen door klimaatgerelateerde rampen en COVID-19, onthult nieuwe Rode Kruis-analyse

Geplaatst op 16 september 2021

Sinds het begin van de COVID-19-pandemie hebben ten minste 139,2 miljoen mensen te kampen met klimaatgerelateerde rampen. Met meer dan 17.242 doden tot gevolg. Naar schatting 658,1 miljoen kwetsbare mensen zijn blootgesteld aan extreme temperaturen.

Dit blijkt uit een nieuwe analyse die vanmiddag is gepubliceerd door het internationale Rode Kruis (IFRC) en het Rode Kruis Klimaatcentrum (RCCC). Daarin is gekeken naar de samengestelde effecten van extreme weersomstandigheden en COVID-19. Aan de hand van nieuwe gegevens en specifieke casestudy’s laat het rapport zien hoe mensen over de hele wereld geraakt worden door meerdere crises en hoe ze omgaan met zogeheten overlappende kwetsbaarheden.

Het rapport benadrukt ook de noodzaak om beide crises tegelijkertijd aan te pakken, aangezien de COVID-19-pandemie het levensonderhoud over de hele wereld heeft aangetast en gemeenschappen kwetsbaarder heeft gemaakt voor klimaatrisico’s. 

‘Overstromingen, droogte en een sprinkhanenplaag ‘

Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis Klimaatcentrum: “In Kenia hebben we sinds de start van de coronacrisis overstromingen, droogte en een sprinkhanenplaag gezien, met dramatische gevolgen voor de landbouw. Maar dagloners en boeren die hun oogst zijn verloren, kunnen door coronamaatregelen zoals lockdowns veel moeilijker aan werk komen om alsnog wat te verdienen. En ondertussen lopen – door die slechte oogsten – de voedselprijzen in steden op terwijl de mensen daar ook minder verdienen.”

‘Ongekende humanitaire crisis’

IFRC-president Francesco Rocca, die vandaag het nieuwe rapport presenteerde op een persconferentie in New York, zei: “De wereld wordt geconfronteerd met een ongekende humanitaire crisis waarin de klimaatverandering en COVID-19 gemeenschappen tot het uiterste drijven. In de aanloop naar COP26 dringen we er bij wereldleiders op aan om onmiddellijk actie te ondernemen, niet alleen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen, maar ook om de bestaande en dreigende humanitaire gevolgen van klimaatverandering aan te pakken.”

Overlappende schokken voor meest kwetsbaren 

Het rapport komt een jaar na een eerste analyse van de overlappende risico’s van extreme weersomstandigheden die zich hebben voorgedaan tijdens de COVID-19-crisis. De pandemie blijft verwoesting aanrichten, met directe gevolgen voor de gezondheid voor miljoenen mensen over de hele wereld, maar ook met een enorme indirecte impact, deels als gevolg van de maatregelen die zijn genomen om de pandemie in te dammen. Voedselonzekerheid als gevolg van weersextremen is verergerd door COVID-19. De gezondheidsstelsels worden tot het uiterste gedreven en de meest kwetsbaren zijn het meest blootgesteld aan de harde klimaatklappen. 

Droogte in Afghanistan, orkanen in Honduras

In Afghanistan worden de gevolgen van de extreme droogte verergerd door conflicten en COVID-19. De droogte heeft de voedselproductie in de landbouw verlamd en de veestapel verminderd, waardoor miljoenen mensen hongerig en ondervoed zijn. In Honduras brachten de orkanen Eta en Iota tijdens de pandemie ook extra uitdagingen met zich mee. Duizenden mensen raakten dakloos. Tegelijk is er minder plek bij tijdelijke opvanglocaties door de coronamaatregelen. 

Extreme hitte Europa dodelijkste ramp

De extreme hitte in Europe in augustus 2020 was de dodelijkste ramp van dat jaar, met ook in Nederland honderden extra doden. Van zulke hitte staat vast dat het enorm snel toeneemt door klimaatverandering. Hoewel in Nederland die hittegolf net tussen twee grote COVID-19 golven in plaatsvond, blijkt het tijdens COVID-19 maatregelen soms lastiger om de koelte op te zoeken, vooral voor kwetsbare groepen als ouderen, die extra kwetsbaar zijn voor zowel COVID19 als hitte.

Preventiemaatregelen 

Rode Kruis- en Rode Halve Maanverenigingen over de hele wereld ondersteunen al bij deze overlappende noodsituaties. Ook helpen ze gemeenschappen om zich voor te bereiden en te anticiperen op klimaatrisico’s. De COVID-19-pandemie heeft een blijvende impact gehad op de klimaatrisico’s. Overheden moeten zich inzetten om te investeren in adaptatie van gemeenschappen, anticipatiesystemen en lokale sleutelfiguren. “De enorme uitgaven voor het herstel van COVID-19 bewijzen dat regeringen snel en drastisch kunnen handelen in het licht van wereldwijde dreigingen. Het is tijd om woorden in daden om te zetten en dezelfde energie te steken in de klimaatcrisis. Elke dag zijn we getuige van de impact van door de mens veroorzaakte klimaatverandering. De klimaatcrisis is hier en we moeten nu handelen’, aldus IFRC-president Rocca.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten