Het is niet vijf voor twaalf, maar allang vijf over twaalf, stelt het Rode Kruis over de situatie in Gaza. Er is een humanitaire catastrofe gaande en ondervoede mensen kunnen niet langer wachten op hulp. Mensen bakken brood van diervoer en eten noodgedwongen cactusbladeren of onkruid. De prijs van meel is 3000% gestegen. Kinderen zijn ernstig ondervoed en er is kans op uitdroging, doordat er steeds minder water is.
Carla Jonkers, hoofd internationale noodhulp bij het Rode Kruis: “De beelden van ondervoede kinderen gaan door merg en been. Er is onmiddellijke actie nodig. Niet over een paar dagen, maar nú. Na bijna een half jaar gaat de hulp nog steeds maar mondjesmaat Gaza in. Er moet véél meer hulp worden toegelaten en een grens in het noorden moet open om uitgehongerde mensen te helpen. Het gaat hier om mensenlevens.”
De klok tikt
Ook in ziekenhuizen raakt het voedsel op. Terwijl mensen met brandwonden, zoals in Gaza veel voorkomt door het geweld, juist voldoende moeten eten om aan te sterken, lukt dit hen nu niet. Sommige mensen zijn al meer dan 20 kilo afgevallen. Dat heeft een grote impact op hun herstel. Ook is er daardoor een grotere kans op complicaties, zoals infecties en slechtere genezing van wonden. Dit staat nog los van al die kinderen, zieken en ouderen wiens gezondheid ook zwaar onder druk staat door het gebrek aan voedsel.
Jonkers: “We naderen volgens cijfers van het IPC een hongersnood, die we kunnen voorkomen als er meer hulp Gaza in komt. Het is belangrijk dat de goederen op een verantwoorde en veilige manier uitgedeeld kunnen worden. Aan die veiligheid ontbreekt het nu, mede door de schrijnende situatie. Het is allang vijf over twaalf. Het Rode Kruis blijft dag en nacht hulpverlenen, maar het is een druppel op de gloeiende plaat. Er moet een diplomatieke oplossing komen, de internationale gemeenschap moet alles op alles zetten om het ondraaglijke lijden te voorkomen.”
Hulpgoederen over land
Op dit moment komen er hulpgoederen Gaza binnen via de zee, lucht en land. Het Rode Kruis heeft de sterke voorkeur voor hulp over land. Dat is het meest effectief en efficiënt en maakt distributie ook gemakkelijker en veiliger.
“Er staan honderden vrachtwagens klaar om de grens over te gaan, maar het duurt soms dagen voordat een vrachtwagen is goedgekeurd. En ondertussen eten mensen in Gaza gras, diervoer of delen van cactusbladeren, door wanhoop gedreven”, aldus Jonkers. “De nood is gigantisch. De vrachtwagens kunnen via land onmiddellijk naar binnen. Naast een opschaling van de goederen is veiligheid essentieel om de goederen te verdelen. In een conflict moeten de strijdende partijen er altijd voor zorgen dat de bevolking toegang heeft tot eerste levensbehoeften. De hulp en de veilige doorgang is niet over een paar weken, maar nú nodig”.
Zes maanden conflict
Inmiddels is het al bijna zes maanden geleden dat het conflict escaleerde. Het Rode Kruis blijft de strijdende partijen oproepen om zich aan het humanitair oorlogsrecht te houden. De hulporganisatie benadrukt dat burgers, hulpverleners en medische faciliteiten nooit doelwit mogen zijn van aanvallen. Bovendien roept het Rode Kruis al vanaf dag één op tot vrijlating van alle gijzelaars. De organisatie wil hen kunnen bezoeken om hen de hulp te geven die zij nodig hebben.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder