Word vrijwilliger Doneer

Onmenselijk: 234 overlevenden nog steeds vast op zee

Geplaatst op 08 november 2022

Rode Kruis en SOS Mediterranée roepen landen op tot naleven zeerecht  

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de 234 overlevenden die al 18 dagen vastzitten op het reddingsschip The Ocean Viking in het centrale deel van de Middellandse Zee. Samen met SOS Mediterranée roept het Rode Kruis landen op om het zeerecht na te leven. Acht dagen na de eerste oproep van beide organisaties zijn deze mensen nog steeds niet in veiligheid gebracht. Het is aan de EU-landen om een onmiddellijke oplossing te vinden en een einde te maken aan het lijden van deze honderden mannen, vrouwen en kinderen. Een team van het Rode Kruis is aan boord om hulp te verlenen. 

Het niet laten aan meren gaat in tegen de rechten die gelden op zee en brengen de gezondheid en veiligheid van de overlevenden in gevaar. Landen zijn verplicht bijstand te verlenen en samen te werken bij het vaststellen van een veilige plaats in een haven, ongeacht de nationaliteit of status van mensen in nood. 

Gedeelde zorgen 
Volgens Frido Herinckx, operatie manager bij het Internationale Rode Kruis hebben deze mensen dringend een veilige haven nodig. “De geredde mensen zijn absoluut uitgeput, uitgedroogd en krijgen te maken met psychische problemen als gevolg van deze traumatische reis. Sommigen hebben onmiddellijk medische verzorging nodig. Een team van het Rode Kruis zorgt aan boord voor gezondheidszorg, voedsel, water, hygiënische artikelen en psychologische eerste hulp. Ook bieden wij de mogelijkheid contact te leggen met familieleden. Maar dit eindeloos lange wachten maakt de situatie ondragelijk en de stress groeit met de dag.” 

Ook SOS Mediterranée directeur Xavier Lauth spreekt zich uit: “mensen die in het centrale deel van de Middellandse Zee door schepen worden gered, moeten binnen een redelijke termijn op een veilige plaats van boord kunnen gaan, zoals dat ook het geval is bij opsporings-en reddingsoperaties door autoriteiten en goederenschepen. De steeds erger wordende blokkades waarmee reddingsschepen in dit deel van de zee sinds 2018 worden geconfronteerd, zijn discriminerend en onaanvaardbaar. Het langer gijzelen van overlevenden aan boord van schepen in een politiek debat zou het resultaat zijn van een dramatisch falen van Europese leden en geassocieerde staten.” 

Hulp op zee  
Het Rode Kruis biedt hulp aan migranten tijdens hun reis door onder meer te zorgen voor medische hulp, schoon drinkwater, onderdak en voedsel. Ook op zee. Sinds vorig jaar verleent het Rode Kruis samen met SOS Mediterranée hulp aan migranten die tijdens de oversteek in de problemen komen. Landen maken hulpverlening aan bootmigranten op zee steeds lastiger, maar volgens het Rode Kruis zou het redden van levens of het hulp bieden aan mensen in nood nooit verboden mogen zijn.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten