Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis alarmerend aantal burgerslachtoffers stedelijke conflicten

Geplaatst op 15 juni 2017

Conflicten die plaatsvinden in steden leiden tot vijf keer meer dodelijke burgerslachtoffers, dan daarbuiten. In Irak en Syrië gaat het zelfs om 70% van het totaal aantal doden. Bijna de helft van alle burgerslachtoffers wereldwijd vielen in Syrië, Irak en Jemen. De conflicten in deze landen leiden tot de hoogste migratiecijfers sinds de Tweede Wereldoorlog. Meer dan 17 miljoen mensen uit deze landen hebben hun huis moeten verlaten. Dit blijkt uit onderzoek van het Internationale Rode Kruis.  

Wereldwijd leven 50 miljoen mensen in steden in conflictsituaties, met name in het Midden-Oosten. De stedelijke conflicten zijn zo verwoestend door de manier waarop de strijd wordt gevoerd. Gewapende partijen kunnen niet goed het onderscheid maken tussen militaire doelen of stedelijke infrastructuur, of nog erger, ze vallen deze direct aan. Robert Mardini, hoofd van het Internationale Rode Kruis in het Midden-Oosten:  “Deze cijfers illustreren hoe dodelijk de conflicten zijn. Des te alarmerender, omdat er een nieuw offensief dreigt in bijvoorbeeld Raqqa in Syrië, en de gevechten rondom Mosul toenemen. Het gaat hier om enorm menselijk lijden, waarbij niemand wordt gespaard.”

Het onderzoek van het Internationale Rode Kruis heet  ‘I Saw My City Die’ en is gebaseerd op een analyse van trends en data van de conflicten afgelopen drie jaar in Irak en Syrië. Naast analyses zijn ook verhalen van mensen opgenomen die slachtoffer zijn van conflicten, zoals de 29-jarige Sami, die eerst uit Aleppo vluchtte naar Damascus en later naar Beiroet: “I saw my city die; I saw my people perish; I saw myself break. I don’t know if I’ll ever be okay, but I want that…”

Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op zich te houden aan de regels van het humanitair oorlogsrecht (HOR). Het HOR beschermt iedereen die niet (langer) deelneemt aan de strijd. Hieronder vallen bijvoorbeeld burgers, krijgsgevangenen, gewonde of zieke soldaten, en medisch personeel. Strijdende partijen mogen deze personen niet rechtstreeks aanvallen. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten