De duizenden migranten die vastzitten bij de Turks-Griekse grens mogen niet gebruikt worden als politiek drukmiddel. Het aantal mensen in het grensgebied is de afgelopen dagen gestegen tot minimaal 13.000. Zij slapen vaak buiten en hebben geen eten. Veel van hen zijn kwetsbaar of ziek, onder wie ook ouderen en kinderen. Het leed van mensen mag nooit gebruikt worden om de druk op overheden op te voeren: “Iedereen heeft recht op humanitaire hulp en basisvoorzieningen, zoals gezondheidszorg. Dit is vooral belangrijk voor kinderen en andere kwetsbare groepen,” zegt het hoofd van het Internationale Rode Kruis, Francesco Rocca.
Hoewel overheden het recht en de verantwoordelijkheid hebben hun eigen migratiebeleid te bepalen en hun grenzen te bewaken, mogen deze mensen daar niet de dupe van worden. Het lijden van deze mensen moet zoveel mogelijk worden beperkt. Rocca roept EU-staten op zich solidair op te stellen: “De EU-landen mogen Griekenland en Turkije niet de rug toekeren. De Zuid-Europese staten kunnen niet aan hun lot worden overgelaten. Alle staten hebben de verantwoordelijkheid om mensen te beschermen en levens te redden.”
Mobiele keuken
Hulpverleners van de Turkse Rode Halve Maan zijn sinds afgelopen weekend actief in het grensgebied om hulp te verlenen. Er zijn twee mobiele keukens ingezet. Vrijwilligers van de hulporganisatie verstrekken onder andere warm eten en water. Ook delen ze winterkleding en dekens uit. Verder zorgen de noodhulpteams voor telefoonopladers en mobiel internet, zodat mensen in contact kunnen komen met familieleden.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder