2017 een van de kostbaarste jaren ooit
2017 was een van de kostbaarste jaren ooit wat natuurrampen betreft. Grote rampen in de Cariben en de VS zorgden voor een schade van meer dan 330 miljard dollar. De schade door natuurrampen is in de afgelopen tien jaar (1998 – 2017) bijna verdubbeld ten opzichte van de jaren ervoor. Dit blijkt uit het World Disaster Report van het Internationale Rode Kruis.
De meeste rampen in de afgelopen 10 jaar vonden plaats in Azië en hier zijn ook de meeste mensen getroffen. De 5 meest getroffen landen van natuurrampen in de wereld zijn: China, de VS, de Filipijnen, India en Indonesië. Tussen 2008 en 2017 zijn er 3.751 natuurrampen geweest, waarvan ongeveer 5 op de 6 ‘weer-gerelateerd’.
Het rapport benadrukt opnieuw het belang van preventieve maatregelen om de gevolgen van natuurrampen te verkleinen. Maarten van Aalst, directeur van het Rode Kruis-Klimaatcentrum: “Juist in een veranderend klimaat, met steeds meer extremen en grilliger weer, moeten we investeren in preventieve maatregelen om kwetsbare mensen beter te beschermen tegen natuurgeweld. Mensen uit de armste landen hebben nog steeds een veel groter risico te overlijden door een natuurramp dan uit rijke landen.”
Beter voorbereiden op rampen kan bijvoorbeeld door het versterken van huizen of het aanleggen van dijken in gebieden die vaker te maken krijgen met overstromingen. Daarnaast kunnen veel rampen ook steeds beter voorspeld worden, met name de weer-gerelateerde rampen zoals stormen en overstromingen. Op basis van deze voorspellingen kunnen voorzorgsmaatregelen getroffen worden, zoals het verbeteren van de waarschuwingssystemen als er een tsunami wordt verwacht.
In het World Disaster Report staat verder dat de kosten van maatregelen vooraf lager zijn dan hulp bieden achteraf. Deze hulp vooraf wordt al geboden met behulp van het ‘forecast-based action fonds’ waarin van tevoren wordt afgesproken hoeveel geld er beschikbaar is en wie dit onder welke voorwaarden mag gebruiken. Dit kan niet alleen levens redden, maar is ook efficiënter in de kosten. Het Rode Kruis roept al langer overheden en grote donoren op om vooraf geld ter beschikking te stellen zodra ze een ramp aan zien komen.
Een grote zorg is dat de hulp bij natuurrampen niet alle mensen bereikt. Volgens een schatting van de VN hebben er in 2018 circa 134 miljoen mensen humanitaire hulp nodig, maar krijgen minder dan 96 miljoen mensen die hulp ook daadwerkelijk. Bijna 40 miljoen mensen worden dus niet bereikt. Dit komt enerzijds omdat er simpelweg niet genoeg geld beschikbaar is. Anderzijds door bijvoorbeeld onbereikbaarheid van de locatie en/of geweld waardoor de hulpverlening mensen niet kan bereiken. In het rapport roept het Internationale Rode Kruis de internationale humanitaire sector op meer te doen om de meest kwetsbare mensen te helpen en niemand in de kou te laten staan.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder