Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis start Buddy2Buddy project voor jonge alleenstaande vluchtelingen

Geplaatst op 19 mei 2017

Het Nederlandse Rode Kruis start met een speciaal buddy project voor vluchtelingen die als minderjarige alleen naar Nederland zijn gevlucht. Deze jongeren worden tot hun achttiende opgevangen en gehuisvest door hulporganisaties. Na hun achttiende verjaardag moeten zij op eigen benen staan. Juist op deze leeftijd kunnen zij een steuntje in de rug goed gebruiken. Jonge Rode Kruis vrijwilligers gaan deze vluchtelingen helpen om hun weg te vinden in Nederland. Samen met stichting Nidos en Spirit Jeugd en opvoedhulp heeft het Rode Kruis dit nieuwe project ontwikkeld.

Tot hun achttiende jaar krijgen de alleenstaande minderjarige vluchtelingen (AMV) een voogd toegewezen door stichting Nidos. De jongeren wonen dan in een pleeggezin of worden opgevangen in een woonvoorziening met begeleiding. Deze opvang stopt wanneer zij 18 jaar zijn. Robin Heuvels, Programmaleider AMV-opvang en begeleiding bij Spirit licht toe: “Met het buddy project helpen we de jongeren op weg naar zelfstandigheid, vooral ook na hun achttiende. De jongeren bouwen een praktisch en mentaal vangnet op en het biedt zowel de buddy’s als de jongeren een uitgelezen kans om met en van elkaar te leren.”

Keuzes

Een studiekeuze, een zoektocht naar werk, een woning of zorgen dat je een netwerk hebt waar je op terug kan vallen. Dat zijn zaken die voor Nederlanders zelf soms al lastig zijn om te regelen. Moet je nagaan hoe dat is als iemand het land of de taal nog niet goed kent”, zegt Nico Zuurmond, hoofd Nederlandse Hulpverlening van het Rode Kruis. ,,De jongeren die wij gaan helpen hebben veel meegemaakt, staan er vaak alleen voor en moeten allemaal belangrijke keuzes maken. Het is dan goed als er iemand voor je is die jou begrijpt en met je meedenkt.” Het Rode Kruis wil met behulp van een buddy de zelfredzaamheid van jonge vluchtelingen versterken.

Het Rode Kruis heeft in Amsterdam 20 vrijwilligers getraind om vluchtelingen in dezelfde leeftijdscategorie te helpen. Minimaal 4 uur in de week zullen zij samen doorbrengen. Alle vrijwilligers die deze jongeren gaan helpen zijn tussen de 19 en 24 jaar oud, juist deze vrijwilligers begrijpen als geen ander wat voor zaken er spelen in het leven van een jong volwassene. Naast de wekelijkse begeleiding volgen de jongeren ook samen een EHBO-cursus van het Rode Kruis.

Het Rode Kruis start met een pilot in Amsterdam. Er wordt gekeken of het project ook in andere delen van Nederland, waar veel alleenstaande jonge vluchtelingen wonen, van start kan gaan.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten