Word vrijwilliger Doneer

Situatie in Congo verslechtert snel: veel gewonden en miljoenen vluchtelingen 

Geplaatst op 13 maart 2024

Rode Kruis bezorgd om overvolle gezondheidscentra in oosten van Congo 

Miljoenen vluchtelingen, overvolle ziekenhuizen en steeds meer geweld in Congo baren het Rode Kruis zorgen. Sinds twee jaar gaat het er hard achteruit, door aanhoudend conflict in het oosten van het land. In februari verergerde dit, waardoor opnieuw honderdduizenden mensen op de vlucht sloegen.

Het conflict tussen diverse gewapende groepen speelt zich af in het oosten van de Democratische Republiek Congo. Daar krijgen ziekenhuizen sinds februari steeds meer gewonde mensen binnen, onder wie vrouwen en kinderen. Het Ndosho-ziekenhuis in de stad Goma, waar hulpverleners van het Rode Kruis werken, kan het amper aan. Vorige maand kwamen daar zes keer meer patiënten binnen dan normaal. Patiënten worden nu noodgedwongen in tenten opgevangen en overgeplaatst naar andere ziekenhuizen.  

Zware wapens in steden 
Artillerie en andere zware wapens zorgen voor tenminste 40 procent van de gewonden die binnenkomen. De wapens worden namelijk ingezet in dichtbevolkte gebieden, zoals drukke steden. In de afgelopen weken namen de gevechten toe tussen het overheidsleger en de M23-beweging. 

M23 is de grootste gewapende groep van in totaal meer dan 100 gewapende groeperingen die actief zijn in het oosten van Congo, een strategisch gelegen regio die bovendien rijk is aan grondstoffen, zoals kobalt en koper. Sinds 1990 vormt dit het epicentrum van diverse conflicten, waardoor miljoenen mensen op de vlucht zijn geslagen.

Keer op keer gevlucht
Plekken waar vluchtelingen verblijven, zijn inmiddels overbevolkt. Tegelijkertijd staan internationale hulporganisaties voor grote uitdagingen, vanwege de escalerende veiligheidssituatie. Aanhoudende gevechten zorgden er in de voorbije weken voor dat zo’n 135.000 mensen naar de stad Goma vluchtten. Nog eens 100.000 mensen vluchtten naar de stad Minova, niet ver daarvandaan. Dit komt bovenop de ruim 1,6 miljoen mensen die sinds 2022 wegvluchtten uit het oosten van Congo.  

Voor veel mensen is het de derde of vierde keer in een jaar tijd dat zij alles achterlaten. Behalve Soedan is er geen land in de wereld waar inmiddels intern zoveel mensen op de vlucht zijn als Congo: zeker 6,5 miljoen mensen. In totaal hebben ruim 25 miljoen mensen in heel Congo een vorm van hulp nodig, blijkt uit cijfers van de VN. Dat is een kwart van de bevolking.  

Rode Kruis zoekt 52 miljoen euro 
De leefomstandigheden van vluchtelingen in Congo zijn erbarmelijk, ziet het Rode Kruis. Tekorten aan voldoende en schoon sanitair in combinatie met het huidige regenseizoen brengen grote gezondheidsrisico’s met zich mee, zoals diarree of zelfs cholera. Vrouwen lopen door de slechte leefomstandigheden, zoals het gebrek aan privacy, bovendien een verhoogd risico slachtoffer te worden van (seksueel) geweld.  

Het Rode Kruis biedt hulp in ziekenhuizen, op het gebied van mentale en psychosociale hulp, bescherming en veiligheid en met voedseldistributie. In het afgelopen jaar bereikten hulpverleners meer dan 240.000 huishoudens met voedselhulp. Zij gaven financiële ondersteuning aan ruim 300.000 huishoudens. Dit jaar wil het Rode Kruis zeker 500.000 mensen helpen met onderdak, voedsel en medische hulp. Daarvoor is 52 miljoen euro nodig.  

Grimmige toekomst
Ook al werkt het Rode Kruis aan bescherming van mensen in kwetsbare posities, noodhulp en verbetering van de gezondheidszorg: dat is niet genoeg. Uiteindelijk moeten de strijdende partijen zich houden aan het oorlogsrecht en burgers beschermen. Als dat niet gebeurt, dan gaan miljoenen Congolezen een grimmige toekomst tegemoet.  

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten