Rode Kruis roept op tot menswaardige behandeling vluchtelingen
Het aantal vluchtelingen dat de Balkan-route kiest om Europa binnen te komen is de afgelopen tijd fors toegenomen. In Montenegro en Bosnië en Herzegovina werden dit jaar 7.108 migranten geregistreerd, bijna drie keer zoveel als de 2.600 in dezelfde periode afgelopen jaar. In Bosnië en Herzegovina kwamen dit jaar zelfs meer dan 5.600 mensen aan, ruim zeven keer zoveel als de 754 mensen in 2017. Dit gaat alleen om de migranten die geregistreerd zijn door de autoriteiten. Het daadwerkelijke aantal ligt veel hoger.
De vluchtelingen zijn bang om gearresteerd te worden,” aldus Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp bij het Nederlandse Rode Kruis. “We zijn bezorgd dat de vluchtelingen daardoor niet de hulp krijgen die ze nodig hebben”, aldus Lahr.
Daarnaast is Bosnië en Herzegovina het land waar nog de meeste mijnen liggen in Europa. “Deze mensen zijn extreem kwetsbaar”, zegt Lahr. “Ongeacht de status van hun migratie, zouden zij, zoals iedereen, toegang moeten hebben tot eerste levensbehoeften, en zouden ze beschermd moeten worden.”
Het Rode Kruis wil de hulpverlening in het gebied verder opschalen. Nu delen zo’n honderd Rode Kruis-vrijwilligers bijvoorbeeld dagelijks honderden warme maaltijden uit in Bosnië en Herzegovina. Ook delen ze slaapzakken, kleding en hygiënepakketten uit en verlenen medische zorg. “Het Rode Kruis doet wat ze kan om mensen te helpen die door hun landen trekken, maar de schaal en complexiteit van deze operatie is zodanig dat er meer hulp nodig is,” zegt Lahr.
Menswaardige behandeling vluchtelingen
Naar verwachting blijft het aantal mensen dat via Griekenland naar Kroatië en Bosnië en Herzegovina vlucht, toenemen. Het Rode Kruis roept Europa op de Internationale Dag van de Vluchtelingen op tot een menswaardige behandeling van deze mensen in nood en om de hulp in de regio op te schalen. De situatie waarin de vluchtelingen verkeren die aankomen in de Balkan is nijpend.
In het noordwesten van Bosnië en Herzegovina zitten zo’n 1.000 mensen vlakbij de Kroatische grens, zij kunnen geen kant op door het ruige terrein en de gesloten grensovergangen. Velen zijn gedwongen in de buitenlucht te slapen en hebben geen toegang tot voedsel, water, hygiëne en sanitaire voorzieningen. De inhumane behandeling van vluchtelingen klinkt ook door in de weigering van diverse Europese landen rondom het reddingsschip de Aquarius afgelopen week.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder