Word vrijwilliger Doneer

Sprinkhanenplaag verwoest oogst in Oost-Afrikaanse landen

Geplaatst op 11 februari 2020

Rode Kruis vreest voedselonzekerheid door allesverslindende insectenzwerm

Een enorme sprinkhanenplaag teistert Djibouti, Ethiopië, Kenia, Somalië en Soedan. De insecten kunnen iedere dag hun eigen lichaamsgewicht aan voedsel eten en leggen zo’n 150 kilometer per dag af. De beestjes tasten daardoor het land en de oogst aan. De gebieden waar de insecten nu huishouden hebben al te maken met voedselonzekerheid. Het Rode Kruis houdt de situatie nauwlettend in de gaten, omdat de hulporganisatie vreest dat de insectenplaag invloed kan hebben op de voedselvoorziening.

De dieren tasten nu al meer dan 70.000 hectare aan akkerland aan in Somalië. Ook in Ethiopië is al 65.000 hectare land aangevreten. In Kenia heeft de zwerm in 13 provincies huisgehouden. Naar verwachting planten de sprinkhanen zich verder voort, onder andere door gunstige weersverwachtingen voor de diertjes. In de komende tijd zullen zij meer land aantasten. Ook Oeganda en Zuid-Soedan krijgen mogelijk te maken met de plaag.

Ramp op ramp

Het is nu een cruciaal moment voor de voedselvoorziening in de getroffen landen. In veel van de landen in de Hoorn van Afrika loopt het oogstseizoen van maart tot april. Juist daar hebben ze het afgelopen jaar te maken gehad met verschillende rampen. In 2019 kampte de regio met enorme droogte èn verwoestende overstromingen.

,,De sprinkhanen komen na een jaar waarin het of veel te warm of veel te nat was. Mensen moesten vluchten voor geweld, zagen hun dieren doodgaan door droogte en hun oogst werd weggespoeld door overstromingen. De gewassen die het wel hebben overleefd, worden nu opgegeten door sprinkhanen. Op een gegeven moment is de limiet bereikt voor de getroffen families”, zegt Juerg Eglin, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Somalië. In Somalië is de noodtoestand al uitgeroepen, omdat men verwacht dat de beestjes ervoor zorgen dat de voedselonzekerheid in het land verder zal toenemen.

Hulp

Het Rode Kruis houdt de situatie samen met betrokken organisaties in de gaten, om zo te kijken hoe de noodhulporganisatie het beste kan helpen. Overheden zijn veelal bezig met de bestrijding van de dieren. In Kenia ondersteunt het Rode Kruis deze bestrijdingsoperatie. In Somalië houdt het Rode Kruis de voedselzekerheid nauwlettend in de gaten via de gezondheidscentra die het al ondersteunt in verband met de voedselonderzekerheid. Tegelijkertijd is de hulporganisatie in de meeste getroffen landen al actief met hulpverlening rondom de voedselvoorziening.

Het publieke leven ligt stil, sinds april kunnen ziekenhuizen niet meer alle zorg bieden en zijn scholen aan beide zijden van de frontlinie niet meer open. De 250.000 scholieren hebben hun onderwijs moeten staken.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten