Word vrijwilliger Doneer

5 misverstanden over vluchtelingen

Geplaatst op 20 juni 2018

Een recordaantal van 68 miljoen mensen wereldwijd is op de vlucht. In 2017 is het aantal vluchtelingen met 2,9 miljoen gestegen, de grootste toename ooit in een jaar. Maar wat weet jij eigenlijk over deze crisis? Wij zetten de 5 grootste misverstanden over vluchtelingen op een rijtje. 

1. Het zijn allemaal gelukzoekers

Vluchtelingen verlaten bijna nooit vrijwillig hun huis om eens even lekker op zoek te gaan naar een beetje meer geluk. Wereldwijd zijn 25,4 miljoen mensen op de vlucht naar een ander land vanwege geweld in hun directe leefomgeving. Een andere veelvoorkomende reden om te vluchten, is een natuurramp zoals een overstroming, aardbeving of tsunami waardoor soms complete dorpen en (delen van) steden worden weggevaagd.

2. Alle vluchtelingen komen naar Europa

Bijna 60% van de mensen die op de vlucht slaan, blijft in eigen land. Het merendeel van de mensen die wel naar een ander land reist (vier op de vijf), komt in een buurland terecht. Dat buurland ligt bijna nooit in Europa of überhaupt op het noordelijk halfrond. Sterker nog, 85% van de vluchtelingen wordt opgevangen in een ontwikkelingsland. Ze leven er op of onder de armoedegrens.

3. Het zijn armoedzaaiers

Vluchtelingen hebben in het land van herkomst meestal een behoorlijk vermogen. Reizen kost namelijk geld, ook als je het niet doet voor een vakantie maar om je leven te redden. Mensen op de vlucht kunnen doorgaans niet zonder de hulp van een mensensmokkelaar. De zwarte handel van vluchtroutes kent geen controlemechanismen en smokkelaars maken misbruik van de wanhoop van vluchtelingen. Mensen op de vlucht zijn vaak zo radeloos dat ze al hun bezittingen verkopen om in een gammel bootje de oversteek van Libië naar Italië te maken.

Artikel gaat verder onder deze foto.

vluchtelingen_jordanië
Syrische kinderen proberen zich te vermaken in één van de vele vluchtelingenkampen in Libanon. (© Stephen Ryan / Rode Kruis)

4. Nergens ter wereld zijn meer vluchtelingen dan in Duitsland

Turkije is het land dat wereldwijd (in absolute aantallen) de meeste vluchtelingen opvangt. Er verblijven meer dan 3,5 miljoen vluchtelingen, voornamelijk Syriërs vanwege het langlopende conflict in hun land. Op de tweede en derde plek staan Pakistan en Oeganda. In Libanon, nummer vier gastland, verblijven de meeste vluchtelingen in verhouding tot de nationale bevolking; één op de zes mensen is vluchteling.

Het enige Europese land dat in de top 10 staat van landen die de meeste vluchtelingen opvangen is Duitsland op nummer zes met in totaal 970.400 vluchtelingen. In Nederland zijn op dit moment 103.860 vluchtelingen, dat is ongeveer 0,6 procent van de bevolking.

5. Het zijn alleen maar mannen

Vluchtelingen willen, net als iedereen, het liefst met hun familie zijn. Zeker in een crisissituatie. Het komt voor dat mannen alvast vooruit reizen, met name als de tocht gevaarlijk is, maar veel vaker vluchten mensen met hun hele gezin.

Meer dan de helft van de 25,4 miljoen vluchtelingen die buiten hun eigen land verblijven is jonger dan 18 jaar. Er vluchten dus meer kinderen dan mannen boven de 18. Veel minderjarigen vluchten met hun vader en moeder en helaas gaat dat onderweg vaak fout. Veel kinderen en ouders raken elkaar kwijt tijdens de chaotische en vaak gevaarlijke reis. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de mensen die uit Myanmar gevlucht zijn en die momenteel in vluchtelingkampen in Bangladesh verblijven. 55% van de inwoners is kind, 25% vrouw en 20% man.

Menswaardige behandeling vluchtelingen

Het Rode Kruis roept Europa, op de Internationale Dag van de Vluchtelingen, op tot een menswaardige behandeling van deze mensen in nood. “Waardigheid, veiligheid en respect voor de basisrechten die alle mensen hebben, zijn vastgelegd in de internationale humanitaire, mensenrechten- en vluchtelingenwetgeving. Ze worden uitgedaagd op een manier die we al tientallen jaren niet hebben gezien”, zegt Elhadj As Sy, secretaris-generaal van het Internationale Rode Kruis (IFRC).

Meest recente berichten