“Nog één aflevering? Goed nog eentje dan!” Edwin en zijn vrouw zitten een spannende Scandinavische thriller te bingewatchen, als het plots misgaat. Edwin (55) krijgt een hartstilstand.
Het is zaterdagavond. Het land zit op slot vanwege een lockdown. Terwijl het stil is op straat, maakt de familie Berkhout het gezellig binnenshuis. Er zijn drie vriendinnen van Edwin’s dochter op bezoek. Na het kaasfonduen ploft het gezin op de bank om te netflixen. De aflevering staat al een tijdje op, als een vriendin van zijn dochter plots ingrijpt: “Wat ligt Edwin er gek bij?”
Door haar ervaring in de gezondheidszorg weet ze gelijk dat het goed mis is: een hartstilstand. Snel gaat ze aan de slag. Samen met de andere twee meiden reanimeren ze Edwin minutenlang. Het was geen makkelijke klus, vertelt Edwin. “Telkens als ze stopten met reanimeren, hield mijn hart er ook mee op.”
Door de lockdown is het zo rustig op straat dat de ambulance er binnen zeven minuten is. De ambulancemedewerkers nemen het reanimeren over. Ze geven het bijna op, maar proberen het nog één keer. De laatste poging is succesvol: met een kloppend hart wordt Edwin naar het ziekenhuis gebracht.
Hartstilstand met onbekende oorzaak
Dat Edwin een hartstilstand kreeg, was totaal onverwacht. Die middag was hij nog naar de sportschool geweest, hij voelde zich goed. Vier maanden lang hebben de doktoren onderzoek gedaan naar zijn hart. Telkens konden ze niks vinden. “Mijn hart was sterk en mijn conditie gezond. Door ergens anders te zoeken zijn ze uiteindelijk achter de oorzaak gekomen: Ik bleek cardiale sarcoïdose te hebben. Een zeldzame ziekte waarbij, door onbekende oorzaak, ontstekingen ontstaan rondom het hart.”
Edwin moest drie maanden revalideren. Inmiddels heeft hij de draad weer opgepakt en kan hij met de ziekte verder leven. Of hij bang is geworden dat het nog eens misgaat? “Nee, dat zeker niet. Ik moet rustiger aan doen en medicijnen gebruiken om de ontsteking te remmen. Maar ik heb veel over mijn ervaring gepraat, zelfs een keer op Radio 10 bij Somertijd. Dat heeft enorm geholpen om het te verwerken. Ook heb ik nu een ICD-apparaat in mijn lichaam dat het hartritme in de gaten houdt.”
Reddende engelen
De gebeurtenis, waar Edwin zelf niks meer van weet, heeft een grote impact gemaakt op het gezin. Het beeld van die avond hebben ze een lange tijd op hun netvlies gehad. “Nog regelmatig zegt mijn vrouw: Ik had ook weduwe kunnen zijn.” Gelukkig is het goed afgelopen. Edwin is zijn reddende engelen Jasmijn, Marlot en Verena daarom voor eeuwig dankbaar. “Ik heb ongelofelijk veel geluk gehad dat de vriendinnen van mijn dochters die avond bij ons thuis waren. Zij wisten hoe te reanimeren bij een hartstilstand en hebben mijn leven gered. Op 27 maart was het precies een jaar geleden gebeurd. Toen hebben we met z’n allen champagne gedronken.”
Alles wat je doet, is goed
Inmiddels heeft Edwin zich zelf ook verdiept in het hart. Hij kent nu de basisprincipes van het reanimeren bij een hartstilstand. “Als iemand op onze tennisclub onwel wordt, dan weet ik wat ik moet doen.” EHBO zou op alle scholen verplicht moeten zijn, vindt hij. “Het is zo belangrijk dat iedereen leert reanimeren bij een hartstilstand. Je kan er levens mee redden. Tegen iedereen die twijfelt om een cursus te doen zou ik willen zeggen: Wees niet bang dat je het fout doet. Alles wat je doet, is al goed.”
Tips van onze EHBO-ambassadeur
EHBO-instructeur Louise Schalkoort:
“Gelukkig was er die avond iemand bij Edwin die de circulatiestilstand herkende. Hierdoor kon er snel gehandeld worden, nog voor de ambulances ter plaatse waren. Het is van levensbelang dat binnen zes minuten wordt gestart met reanimeren. Maar hoe herken je een hartstilstand?
Als je iemand in elkaar ziet zakken, is het belangrijk om eerst te beoordelen of een persoon bewusteloos is. En je controleert of iemand normaal ademhaalt. Bij een circulatiestilstand is het niet altijd zo dat iemand helemaal niet meer ademt. Het kan het zijn dat het slachtoffer een happende en trage adembeweging maakt of onregelmatig naar lucht hapt. Dit is geen normale ademhaling, ook dan is reanimeren dus van belang. Is er een AED beschikbaar? Dan is het belangrijk om deze zo snel mogelijk aan te sluiten.”
Leer reanimeren tijdens een EHBO-cursus!
Weet jij wat je moet doen als iemand naast jou op de bank een hartstilstand krijgt? Leer reanimeren tijdens een EHBO-cursus! Wist je dat een EHBO-cursus vaak door je zorgverzekeraar wordt vergoed?