Het Rode Kruis lanceert samen met Expertisecentrum Eerste Hulp Bij Drank en Drugsongevallen een workshop waarin cursisten leren omgaan met mensen die onder invloed zijn. De training is voor iedereen, van horecapersoneel en beveiligers tot bezorgde vaders en moeders. EHBDD is een initiatief van Lars van Driel, al tien jaar trainer persoonsgerichte hulpverlening bij drank- en drugsgebruik.
Waarom is deze training nodig?
“Omdat eerste hulp bij mensen die onder invloed zijn van drank en drugs een net iets andere benadering vraagt. Onder invloed reageer, denk en doe je anders dan iemand die nuchter is. Er kunnen ook andere stoornissen optreden, die niet bij een reguliere EHBO-cursus langskomen.”
Wat leer je?
“In de e-learning leer je de theoretische fundamenten: welke middelen worden gebruikt en wat zijn de meest voorkomende gezondheidsverstoringen? In het praktijkdeel gaan we aan de slag met de drugsdemokoffer, zo kan de cursist zien hoe de verschillende drugs er uitzien. We werken met simulatiebrillen zodat je kunt merken hoe het voelt om onder invloed te zijn. Deelnemers leren bovendien hoe ze een slachtoffer kunnen benaderen en welke eerste hulp ze kunnen verlenen.”
Wat gaat mis bij het inschatten van mensen die onder invloed zijn?
“Ooit gestapt? Als je uitgaat is het vaak warm binnen, hè? Ga je vervolgens in je T-shirt naar buiten, dan voel je de kou niet. Komt door de alcohol. Maar alcohol zorgt tegelijkertijd voor daling van je lichaamstemperatuur. Als je een tijdje buiten staat, bestaat kans op onderkoeling. Een horecamedewerker die iemand die vervelend is zonder jas buitenzet, weet na de training dat zoiets niet zo handig is. Bij EHBDD leer je niet wat je met onderkoeling moet doen, daar moet je gewoon een EHBO-cursus voor volgen – het gaat om bewustwording en omdenken.”
Omdenken?
“Denken in kansen en niet in problemen. Niemand gebruikt drugs om negatieve effecten te ervaren, dat doe je vanwege de positieve effecten. Jij gaat ook geen bier drinken om vervolgens na vijf minuten te gaan braken. Nou, een drugsgebruiker heeft geen zin in hartkloppingen.”
Wat doe je met die kennis?
“Beveiligers in de horeca die de cursus hebben gevolgd, zeggen dat ze minder ordeproblemen ervaren omdat ze nu weten welke consequentie een actie heeft op de toestand van het slachtoffer. Dan zeggen ze: ‘we zetten iemand nu niet meer op straat, we zetten hem eerst even op een stoeltje. Wanneer hij dan langzamerhand wat beter wordt, dan pas gaat ‘ie naar huis toe’. En dat is precies wat we willen bereiken.”
Hoe zie je dat het mis gaat met iemand?
“Dan zie je angst en onrust. Dat zijn altijd de eerste klachten waarmee ze bij je komen. Wij leren de cursisten daar dan ook aandacht voor te hebben. Ga dat niet bagatelliseren tot een beheersmaatregel.”
Hoe besteed je daar aandacht aan?
“Via het TLC-principe, ofwel: Tender, Loving, Care. Zeg je: ‘ga maar lekker naar buiten en zoek het uit’ of zeg je ‘ik kan me voorstellen dat je die onrust ervaart’ en ga je even bij iemand zitten.
Daar heeft niet elke barman of beveiliger tijd voor, vermoed ik…
“Daar moet je tijd voor maken. Het kost vijf minuten extra, maar het levert misschien wel tien minuten op. Want je hebt geen gezeik meer aan de voorkant van je toko. En mensen vertellen het door. Dan zeggen ze: ‘ik ging echt helemaal ‘bad’ op dat feest maar het personeel heeft echt aandacht voor me gehad’. Hetzelfde geldt voor scholen en politie. Als je echt aandacht hebt voor mensen, zorg je dat de angst en onrust minder worden. Maar bij twijfel natuurlijk gewoon 1-1-2 bellen.”