Word vrijwilliger Doneer

Zo bereid je je voor op de storm van de toekomst

Geplaatst op 10 november 2021

Stel je voor: je hebt maandenlang geklust om je huis op te bouwen na een zware tyfoon, en dan blaast de volgende tropische storm jouw hele bouwwerk binnen een uur tegen de grond. Dat is mensen op het eiland Luzon in de Filipijnen al meerdere keren overkomen. Daarom helpt het Rode Kruis hen om hun leven op een andere manier weer op te bouwen. Zo zorgt de volgende storm voor minder schade.

Drie keer al verloor de 74-jarige Lourdes haar huis door een tyfoon. De laatste keer was vorig jaar, toen tyfoon Goni overtrok, de zwaarste storm van 2020 in de hele wereld. Lourdes woont op het eiland Luzon in de Filipijnen. Ze verdient wat geld door de was te doen voor de buren.

“Ik werd moe van het steeds weer opnieuw opbouwen van mijn huis,” zegt Lourdes. “Ik zei tegen mezelf: het gaat me niet nóg een keer lukken, want ik heb niemand die me kan helpen.”

Dankzij hulp uit onverwachte hoek heeft ze nu toch een nieuw huis. Rode Kruis-vrijwilligers kwamen langs en hielpen haar en 1.600 andere zwaar getroffen families met de herbouw van hun huis. Lourdes kreeg ook hulp om een zaakje op te zetten waar ze rijst verkoopt. Zo kan ze extra verdienen, ook als ze straks de kracht niet meer heeft om kleren te wassen.

“Ook al woon ik buitenaf, de vrijwilligers bleven komen tot mijn huis klaar was. Het is nu steviger dan het ooit was,” vertelt ze.

Bomen en kippen

Niet alleen huizen werden verwoest door tyfoon Goni. Op de boerderij van Sharon stonden abaca-bomen, die geteeld worden voor hun vezels. Die vezels worden gebruikt in visnetten, scheepstouwen, hoeden, kleden en papier.

Sharons bomen werden omvergeblazen door de storm. Als alleenstaande moeder had ze die inkomsten hard nodig om haar zoon te voeden en naar school te sturen. Het duurt twee tot drie jaar voordat nieuwe bomen genoeg zijn voor de oogst. Daarom heeft ze met hulp van het Rode Kruis kippen gekocht, waarmee ze extra inkomen kan verdienen.

“Ik zou niet weten hoe ik opnieuw had moeten beginnen zonder hulp van het Rode Kruis,” zegt Sharon. “Mijn abaca-bomen worden vaker getroffen door stormen, dus het is goed om nu een extra bron van inkomen te hebben.”

Herbouwen met de volgende ramp in gedachten

Hulpverleners van het Rode Kruis haasten zich om mensen zoals Lourdes en Sharon te helpen. “We moeten snel zijn,” zegt projectleider Karlo. “Deze mensen hebben nú hulp nodig om hun levens op te bouwen. Nieuwe rampen gaan niet wachten tot ze er weer bovenop zijn.”

Rode Kruis-hulpverlener Karlo helpt een boer bij het vellen van een abaca-boom.

Klimaatverandering maakt de haast alleen maar groter. De verwachting is namelijk dat tyfoons gemiddeld zwaarder zullen worden. Cruciaal dus dat mensen in stevigere huizen gaan wonen en op meerdere manieren aan voldoende inkomen kunnen komen.

Tijdens klimaatconferentie COP26 roept het Rode Kruis wereldleiders, organisaties en bedrijven dan ook op om hierin te investeren. In de eerste plaats op plekken waar mensen zwaar getroffen worden en niet het geld, de spullen of de kennis hebben om zich aan te passen. Want ook als we de uitstoot van broeikasgassen radicaal omlaag brengen, moeten we leren leven met een veranderend klimaat.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?