Word vrijwilliger Doneer

Hoe de deltavariant steeds meer landen in de problemen brengt (en hoe jij kunt helpen)

Geplaatst op 06 juli 2021

Volle ziekenhuizen, zuurstoftekorten en nauwelijks een vaccin te bekennen. De deltavariant van het coronavirus buldert gezondheidssystemen omver in Azië en Afrika. In sommige landen kunnen ziekenhuizen de enorme hoeveelheid patiënten nauwelijks aan en er is een tekort aan alles. Hulp is hard nodig.

Waar is het mis?

Veel landen in Azië kampen met hoge besmettingscijfers. Vooral in Bangladesh en Indonesië wordt de situatie snel erger. In Bangladesh is bijna één op de drie coronatests positief. In Indonesië werden de afgelopen dagen meer dan 30.000 besmettingen per dag gemeld.

Ook in verschillende landen in Afrika gaat het rap de verkeerde kant op met de coronabesmettingen. Het gaat onder andere om de Democratische Republiek Congo, Oeganda (900 besmettingen per dag), Mozambique (400), Namibië (1.600) en Zambia (2.719). Opvallend zijn ook de cijfers uit Zuid-Afrika: daar worden bijna 18.000 besmettingen per dag geteld.

Waarom zijn de problemen zo groot in deze landen?

Een groot deel van de infecties wordt veroorzaakt door de zeer besmettelijke deltavariant van het coronavirus. Zo is 78% van de patiënten in de Bengaalse hoofdstad Dhaka besmet met die coronavariant.

Daarnaast hebben de ziekenhuizen in veel landen niet genoeg mensen en spullen om de coronapatiënten te helpen. Zo is er in veel Afrikaanse landen een gebrek aan ziekenhuisbedden, beschermende kleding, testcapaciteit en zuurstoftanks.

Verder zijn in veel landen nog niet voldoende vaccins beschikbaar. In Indonesië is bijvoorbeeld iets minder dan 5% van de bevolking volledig gevaccineerd, in Bangladesh is dit ongeveer 3%. Op het Afrikaanse continent ligt het aantal prikken nog lager: slechts iets meer dan 1% van de bevolking is volledig gevaccineerd tegen het coronavirus.

Wat doet het Rode Kruis?

Het Rode Kruis helpt in 171 landen om corona te bestrijden. Dit doen we ook in de zwaar getroffen landen in Azië en Afrika. We zorgen bijvoorbeeld voor:

  • Ambulancediensten
  • Medische zorg
  • Zuurstofcilinders
  • Voedsel voor mensen die hun werk zijn kwijtgeraakt
  • Voorlichting
  • Psychosociale steun

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?