Word vrijwilliger Doneer

Wat moet je doen bij lawinegevaar?

Geplaatst op 15 januari 2019

Een zonnetje, prachtig uitzicht en uitgestrekte pistes met verse sneeuw: het wintersportseizoen staat weer voor de deur. Maar wat als er tijdens je wintersport kans op lawines is? Zo bereid je je voor op lawinegevaar.

1. Blijf binnen het pistegebied

’s Avonds en ’s nachts wordt er keihard gewerkt om skipistes klaar te maken voor de volgende dag. Dat doen ze niet voor niks. Maak gebruik van die mooie pistes en ga er niet buiten.

2. Houd lawinemeldingen en het weer goed in de gaten

Ga je toch buiten de piste skiën of snowboarden? Houd altijd rekening met lawines. In Europa zijn er speciale lawinemeldingen. Hiermee wordt het lawinegevaar aangegeven met vijf gradaties. Dit gaat van niveau 1 (gering gevaar) tot 5 (zeer groot gevaar). Als er enkele dagen sneeuw valt met wind en vorst is de kans groter op een lawine. En ook plotselinge opwarming kan tot sneeuwverschuivingen lijden.

3. Zorg voor een goede uitrusting

Ga je off-piste? Neem goede apparatuur mee: een lawinepieper, een lawineschep en een sonde. Met de lawinepieper kunnen mensen je traceren als je onder de sneeuw belandt. Met de lawineschep kun je snel iemand uitgraven. Met een sonde (sondeerstok) kun je meten hoe diep iemand onder de sneeuw ligt.

Daarnaast is het verstandig om een rugzak met lawine-airbag te dragen. Door de airbag vergroot je het oppervlakte van je lichaam, waardoor de kans kleiner is dat je diep in de sneeuw belandt. Neem ook een EHBO-kit mee.

Hoe kun je helpen na een lawine?

Hopelijk overkomt het je nooit, maar belandt je reisgenoot toch onder de sneeuw? Zo kun je het slachtoffer het beste helpen. 

  • Zorg eerst voor je eigen veiligheid. Check de omgeving en bel het alarmnummer 1-1-2. 
  • Begin met zoeken onder de plek waar je het slachtoffer het laatst hebt gezien. Bij een lawine word je namelijk vaak een stuk meegesleurd naar beneden. 
  • Heb je het slachtoffer gevonden? Zet je sonde (sondeerstok) vast op de vindplek en begin met graven. 
  • Verleen eerste hulp aan het slachtoffer en wacht tot de hulpdiensten arriveren.

Goed voorbereid op vakantie

Je hoopt het natuurlijk op een zorgeloze wintersport. Maar mocht er toch iets gebeuren op vakantie, dan is het fijn als je weet hoe je moet handelen als je verwondingen oploopt. Download daarom onze gratis EHBO-app, dan heb je die informatie altijd bij de hand.

Meest recente berichten