Word vrijwilliger Doneer

Wat moet je doen bij lawinegevaar?

Geplaatst op 21 januari 2025

Een stralend zonnetje, een prachtig uitzicht en uitgestrekte pistes bedekt met verse sneeuw: voor veel mensen is wintersport dé vakantie van het jaar. Maar wat doe je als er tijdens jouw vakantie gewaarschuwd wordt voor lawines? Met deze vier tips ben jij voorbereid op lawinegevaar en sta je vol zelfvertrouwen op de latten. 

1. Blijf op de pistes

’s Avonds en ’s nachts wordt er hard gewerkt om skipistes veilig te maken voor de volgende dag. Dat is niet voor niets. Het pistegebied wordt goed in de gaten gehouden, waardoor de kans op lawinegevaar erg klein is. Maak dus gebruik van die mooie pistes en ga er niet buiten. 

2. Houd lawinemeldingen en het weer goed in de gaten  

Wil je toch off-piste? Bekijk dan voordat je de skilift omhoog pakt, of het in dat gebied veilig is om te skiën of snowboarden. In Europa zijn er speciale lawinemeldingen, waarmee het gevaar wordt aangegeven met vijf gradaties. Hierbij is niveau 1 een laag risico en niveau 5 een zeer hoog risico. Bij hevige sneeuwval, harde wind, vorst of plotselinge opwarming neemt het risico op lawines toe. 

De lawineberichten zijn per land te vinden: 

3. Ga nooit alleen off-piste

Ski of board nooit in je eentje buiten de pistes. Als je off-piste gaat, ga dan met een groep en maak duidelijke afspraken over communicatie, verzamelpunten en wat te doen wanneer het mis gaat.

Heb je weinig of geen ervaring met off-piste skiën? Ga dan met een instructeur of gids op pad. Deze persoon kent het gebied en weet welke risico’s er zijn.  

Wintersport kan leuk zijn, maar let goed op voor lawinegevaar.
Wintersport kan leuk zijn, maar let goed op voor lawinegevaar.

4. Zorg voor goede uitrusting 

Off-piste skiën vraagt om goede voorbereiding en de juiste uitrusting. Naast dat je een goede helm en eventueel andere bescherming draagt, is het verstandig om de volgende items mee te nemen:  

  • Lawinepieper: hiermee ben je te traceren als je onder de sneeuw belandt.  
  • Lawineschep: hiermee kun je snel iemand uitgraven.  
  • Sonde (sondeerstok): hiermee kun je meten hoe diep iemand onder de sneeuw ligt.  

Oefen van tevoren met deze materialen, zodat je weet hoe je ze moet gebruiken. Verder is het slim om een rugtas mee te nemen met: 

  • Lawine-airbag: hiermee vergroot je de oppervlakte van je lichaam, waardoor de kans kleiner is dat je diep in de sneeuw belandt
  • Een compacte EHBO-set 
  • Volledig opgeladen telefoon 
  • GPS (voor afgelegen gebieden) 

Hoe kun je helpen na een lawine? 

Belandt je reisgenoot onder de sneeuw? Zo kun je het slachtoffer het beste helpen:  

  1. Zorg eerst voor je eigen veiligheid. Check de omgeving en bel het alarmnummer. Hier lees je wat de alpine noodnummers zijn per land.
  2. Begin met zoeken. Zoek onder de plek waar je het slachtoffer voor het laatst hebt gezien. Door de kracht van een lawine word je namelijk vaak een stuk naar beneden gesleurd.  
  3. Graaf. Heb je het slachtoffer gevonden? Zet je sonde vast op de vindplek en begin met graven. 
  4. Bied hulp. Verleen eerste hulp aan het slachtoffer en wacht tot de hulpdiensten arriveren.

Wat doe je als je zelf onder een lawine dreigt te komen?

  1. Ga uit het pad van de lawine. Ga naar de zijkant van het lawinepad – dus horizontaal over de helling.
  2. Laat al je uitrusting los en bedek je mond met je hand of een sjaal.
  3. Gebruik een lawine-airbag. Als je geen airbag hebt of als je begraven raakt, probeer dan naar boven te duwen en een luchtzak te maken voor je gezicht.
  4. Blijf kalm. Onder de sneeuw terechtgekomen? Blijf rustig en spaar je zuurstof terwijl je wacht op redding. 

Ga goed voorbereid op vakantie 

Je hoopt natuurlijk op een zorgeloze wintersport. Maar mocht er toch iets gebeuren op vakantie, zoals onderkoeling, bevriezing, of sneeuwblindheid, dan is het fijn als je weet hoe je moet handelen als je verwondingen oploopt. Download daarom onze gratis EHBO-app, dan heb je die informatie altijd bij de hand. 

Wil je meer weten over EHBO en gezondheid?