Word vrijwilliger Doneer

Veel docenten herkennen signalen mensenhandel niet

Geplaatst op 03 december 2019

Mensenhandel lijkt een ver-van-ons-bed-show. Lijkt, want het speelt zich soms vlak voor onze ogen af. Probleem: veel mensen herkennen de signalen niet, zo blijkt uit een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM). Dat geldt ook voor leraren in het middelbaar onderwijs. 

Veel slachtoffers van mensenhandel zijn minderjarig, maar docenten op middelbare scholen zeggen de signalen niet te herkennen (78%). Bovendien weten ze vaak niet wat ze moeten doen als ze wél aanwijzingen hebben (39%). Dat terwijl op 40% van de ondervraagde scholen één of meer leerlingen slachtoffer waren van mensenhandel. Leraren geven aan meer aandacht op hun scholen te willen voor het probleem.

Wat is mensenhandel?

Slachtoffers van mensenhandel worden vaak uitgebuit, afgeperst, misleid, gemanipuleerd en bedreigd met geweld. Ze worden bijvoorbeeld gedwongen om lange dagen onder slechte omstandigheden te werken en krijgen niet of nauwelijks betaald. Seksuele uitbuiting (denk aan loverboys), arbeidsuitbuiting en criminele uitbuiting zijn de bekendste vormen van criminele uitbuiting.

Mensenhandel wordt vaak verward met mensensmokkel. Van mensensmokkel spreek je wanneer je het over illegaal smokkelen van mensen naar een land hebt. Vrijwillig. Mensenhandel gaat om het uitbuiten van mensen, onvrijwillig dus.

Waar moet je op letten?

Al het gedrag dat afwijkt van het normale kan een signaal zijn. Maar let vooral op wanneer je merkt dat iemand beperkt wordt in zijn of haar bewegingsvrijheid, ergens toe gedwongen, gechanteerd of bedreigd wordt. Andere mogelijke signalen: angst, verwondingen, zich afzonderen van vrienden en familie, ineens veel spijbelen en onverklaarbare gedragsverandering.

Denk je dat iemand slachtoffer is?

Probeer er met het slachtoffer over te praten en zorg dat je weet dat hij of zij altijd bij je terechtkan. Bellen kan met de CoMensha-helpdesk, dat is het landelijk Coördinatiecentrum Mensenhandel. Als je slachtoffer van mensenhandel bent kun je, ook anoniem, terecht bij  organisaties als Fier en Slachtofferhulp. Bel bij direct gevaar 112.

Wil je meer weten over Hulp in Nederland?