Iedereen heeft wel zijn eigen tips en tricks als het gaat om het afschrikken van muggen en om zo snel mogelijk van de jeuk van een beet af te komen. Toch is het vaak de vraag of deze methodes echt werken. Want komen muggen echt op licht af? En helpt het zetten van een kruisje in je muggenbult nu werkelijk? Deze zeven feiten en fabels geven je het antwoord.
1. Krabben helpt om van de jeuk af te komen
Een muggenbult kan flink jeuken. Toch adviseren we: houd jezelf in en krab niet aan een muggenbult. Het is waarschijnlijk je eerste instinct om te gaan krabben, maar dit werkt juist averechts. Door te krabben stroomt er meer bloed naar de bult, waardoor het juist erger gaat jeuken. Afblijven dus! Het beste wat je kunt doen, is de bult koelen met een coldpack of een zalf tegen insectenbeten gebruiken.
2. Muggen komen op licht af
Dit klopt niet. Sterker nog, muggen kunnen bijna niets zien. Het licht uitzetten heeft dus geen zin. Je kunt ze het beste uit huis houden door horren voor je ramen en deuren te plaatsen. Voor ’s nachts is een klamboe strak rond je bed ook effectief.
3. Sommige mensen zijn altijd de klos
Misschien ben jij er één van, en helaas is het inderdaad zo dat sommige mensen vaker worden geprikt dan anderen. Er wordt weleens gezegd dat dit te maken heeft met ‘lekker’ of ‘zoet’ bloed, maar dat is niet waar. Muggen worden aangetrokken door lichaamsgeur. Of beter gezegd: ze ruiken de koolstofdioxide die je uitademt. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij over het algemeen meer koolstofdioxide uitstoten. Dankzij de scherp ontwikkelde neus van een mug, ruikt het insect dit al op een afstand van 15 meter.
Daarna kiest de mug zijn slachtoffer op basis van aminozuren die op je huid zitten. Deze zuren zorgen voor een gezonde, soepele en veerkrachtige huid. Sommige zuren geuren aantrekkelijker voor muggen dan andere. Dus als je pech hebt, ruik jij voor muggen het lekkerst.
4. Een kruisje zetten in je muggenbult helpt tegen de jeuk
Je hebt het vast weleens geprobeerd: met je nagels een kruisje zetten in je muggenbult. Helaas werkt dit niet om de jeuk weg te krijgen. Wel zorgt het ervoor dat je in plaats van jeuk pijn voelt. Maar zodra de pijn verdwijnt, komt de jeuk net zo hard terug. Dus nogmaals, het is beter om de beet te koelen met een coldpack of een zalf tegen insectenbeten te gebruiken.
5. Er zijn duizenden soorten muggen in Nederland
In Nederland alleen al komen meer dan duizend verschillende muggensoorten voor, dit is dus een feit. Variërend van kleine, onopvallende soorten tot de meer bekende steekmuggen. Wereldwijd zijn er zelfs meer dan 3.000 soorten muggen bekend. Hoewel niet elke soort direct een bedreiging vormt voor de mens, spelen sommige muggensoorten een cruciale rol bij de verspreiding van ziekten zoals malaria, dengue en het westnijlvirus. Daarom is onderzoek naar en kennis van deze insecten van groot belang voor zowel de volksgezondheid als de ecologie.
6. Citroenkaarsen houden muggen uit de buurt
Op de camping, op het balkon van je hotelkamer of thuis in de tuin: veel mensen hebben bij warm weer een citroenkaars op tafel staan. Heel gezellig natuurlijk. Maar tegen muggen werkt het niet. Wat muggen wél op afstand houdt is DEET. Een insectenwerend middel met 20-40% DEET werkt dan het beste.
7. Deze tips houden muggen écht op afstand
- Hang een klamboe boven je bed.
- Steek een wierookstokje aan.
- Dek regentonnen, emmers met water of andere plekken waar water in zit af. Muggen planten zich namelijk voort in stilstaand water
- DEET is een erg agressief middel, maar wel hét middel dat helpt om muggen bij je weg te houden.