Word vrijwilliger Doneer

Vijf feiten en fabels over muggen

Geplaatst op 20 augustus 2018

Bijna iedereen heeft zijn eigen tips en trucs als het gaat om het afschrikken van muggen en het behandelen van muggenbeten. Toch werken die niet allemaal even goed. Lees hieronder wat een feit is en wat toch een fabel blijkt.

1. Muggen komen op licht af

Dit klopt niet, want muggen kunnen bijna niets zien. Het licht uitzetten heeft dus geen zin. Je kunt ze het beste uit huis houden door horren voor je ramen en deuren te plaatsen. Voor ’s nachts is een klamboe strak rond je bed ook effectief.

2. Je moet krabben om van de jeuk af te komen

Als je gebeten bent door een mug, begint het vrijwel meteen te jeuken. Je eerste instinct is dan natuurlijk om te gaan krabben, maar dit werkt juist averechts. Er stroomt hierdoor meer bloed naar de bult, waardoor het juist erger gaat jeuken. Afblijven dus!

3. Een kruisje in je muggenbult helpt tegen de jeuk

Dit is er eentje van oma. Door met je nagels een kruisje te drukken in je muggenbult, gaat de jeuk niet weg. Wel zorgt het ervoor dat je in plaats van jeuk pijn voelt. Is de pijnprikkel weg? Dan komt die jeuk net zo hard terug. Je kunt de plek beter koelen met een coldpack of nat kompres of een zalf tegen huidirritatie gebruiken.

4. Mensen met ‘zoet bloed’ worden sneller gebeten

Nee hoor, ‘zoet bloed’ bestaat niet. Muggen worden vooral aangetrokken door de koolstofdioxide die wij uitademen. Vrouwen die zwanger zijn, lange mensen of mensen met overgewicht zijn hierdoor vaker de pineut, omdat zij de meeste koolstofdioxide uitstoten.

5. Citroenkaarsen houden muggen uit de buurt

Op de camping, op het balkon van je hotelkamer of thuis in de tuin: veel mensen hebben bij warm weer een citroenkaars op tafel staan. Heel gezellig natuurlijk. Maar tegen muggen werkt het niet. Wat muggen wél op afstand houdt is DEET. Een insectenwerend middel met 20-40% DEET werkt dan het beste.

Toch gestoken door een mug?

Meest recente berichten