Word vrijwilliger Doneer

Er zijn veel te weinig opvangplekken voor vluchtelingen

Geplaatst op 26 maart 2022

Zonder snel ingrijpen staan mensen die op de vlucht zijn straks voor een gesloten deur in Ter Apel.

Het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel zit tjokvol. Zelfs zo vol dat de veiligheidsregio Groningen overweegt de hekken te sluiten. Als dit gebeurt belanden vluchtelingen uit landen als Afghanistan, Syrië en Jemen die bescherming zoeken in Nederland, op straat. VluchtelingenWerk Nederland, het Rode Kruis en UNICEF slaan daarom alarm over het tekort aan opvangplekken voor vluchtelingen uit andere landen dan Oekraïne.

Vluchtelingen die naar Nederland komen moeten zich eerst in Ter Apel melden om een asielverzoek te doen. Vanuit Ter Apel gaan zij normaal gesproken naar asielzoekerscentra in het land. Maar door een tekort aan opvanglocaties stranden steeds meer mannen, vrouwen en kinderen op de vlucht in noodtenten naast het aanmeldcentrum in Ter Apel. In de tenten passen 275 mensen, maar nu wachten wel 700 vluchtelingen en asielzoekers op een bed in een andere opvanglocatie. De tenten zijn overvol en mensen slapen soms in stoelen of op de grond bij gebrek aan een bed. De veiligheidsregio Groningen overweegt daarom om in Ter Apel de deur op slot te doen. Ze doen een oproep aan de andere veiligheidsregio’s om met een oplossing te komen.

VluchtelingenWerk, het Rode Kruis en UNICEF zien ook dat het niet goed gaat. Suzanne Laszlo, directeur UNICEF Nederland zegt daarover: ‘Kinderen, volwassenen, mannen en vrouwen slapen door elkaar in klapperende tenten. Er is geen enkele privacy en de toegang tot medische en psychosociale zorg is zeer beperkt. Het gaat om kwetsbare mensen, vaak op de vlucht voor oorlog of vervolging, die rust nodig hebben om bij te komen van hun lange reis.

Net als de Veiligheidsregio Groningen zien de hulporganisaties ook dat het zo niet langer kan, maar het sluiten van het aanmeldcentrum is geen oplossing. Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis Nederland vindt dat de overheid zo snel mogelijk met een andere oplossing moet komen: ‘Het Rijk en gemeenten moeten er alles aan doen om dit scenario te voorkomen. Het is niet uit te leggen dat straks vluchtelingen op straat belanden terwijl elders duizenden bedden klaar staan.

De afgelopen weken regelden gemeenten op verzoek van de veiligheidsregio’s tienduizenden opvangplekken voor Oekraïense vluchtelingen. Duizenden bedden daarvan zijn nog ongebruikt en zouden ingezet kunnen worden.

De hulporganisaties roepen daarom gemeenten en veiligheidsregio’s op om alle vluchtelingen zo snel mogelijk een fatsoenlijke opvangplek te bieden. De voorzitter van VluchtelingenWerk Nederland, Frank Candel laat weten dat het een humanitaire plicht is om iedereen die bescherming zoekt op te vangen: ‘Mensen op de vlucht voor oorlog of vervolging mogen niet op straat terecht komen. Dat kan nu elk moment gebeuren. Kom vandaag nog in actie.

Het is niet voor het eerst dat er zo’n dringend tekort aan opvangplekken ontstaat. Er zijn te weinig locaties om vluchtelingen op te vangen. Doordat asielzoekerscentra vaak voor een aantal jaar worden opgericht en dan weer sluiten ontstaan deze nare situaties. Met kleinere vaste asielopvanglocaties kan het Rijk nieuwe problemen voorkomen.

Meest recente berichten