“Daar komt Muna aan!” – zo klinken de opgewonden stemmen van de schoolkinderen in het Okhaldhunga district in het oosten van Nepal. In de verte zien de kinderen Mana Maya, beter bekend als Muna, aan komen lopen over de heuvel.
Na een wandeling van vier á vijf uur komt Muna bij de school aan. Als mobiliteitsmedewerker voor het Water-, Sanitair- en Hygiëneprogramma (WASH) reist ze namens het Rode Kruis in Nepal naar verschillende moeilijk gelegen gemeenschappen en scholen in het district Okhaldhunga. Hier geeft ze informatie en uitleg over waterrisico’s en gevaren.
“Ook al kost het me vier tot vijf uur wandelen om de school op de top van de heuvel te bereiken, heb ik het er allemaal voor over”, legt Muna uit. “Al mijn vermoeidheid verdwijnt als ik boven ben en de kinderen en de mensen van de gemeenschap ontmoet.”
In de afgelopen twee jaar werkt Muna onvermoeibaar om afgelegen gebieden te bereiken. Hier geeft ze (vooral) vrouwen en kinderen voorlichting over handen wassen, persoonlijke hygiëne, menstruatiehygiëne en sanitaire voorzieningen, als onderdeel van het WASH-project van het Rode Kruis in Nepal.
Opleiden van vrijwilligers
Naast de sessies die ze organiseert, leidt Muna vrijwilligers op. Deze vrouwen verkrijgen hierdoor de kennis en vaardigheden om Muna te ondersteunen. Zij spelen een cruciale rol bij het geven van de sessies aan de gemeenschappen.
Indira is een van de gezondheidsvrijwilligers en vertelt over de werkzaamheden: “In de sessies onderwijzen we moeders over gezondheids- en hygiënerisico’s, en bespreken we grondig hun gezondheidsproblemen. Ze zijn nieuwsgierig en we zien dat deelnemers gelijk toepassen wat ze hebben geleerd”.
Natuurlijk gaan er altijd uitdagingen gepaard met dit werk. Indira legt uit: “In het begin stuitte ik op moeilijkheden vanwege een gebrek aan opleiding bij de moeders, evenals verschillen in leeftijd en cultuur. Dit zorgde ervoor dat ik het leiden van deze sessies lastig vond. Gelukkig heeft de training van Muna me geholpen mijn vaardigheden te verbeteren. Ik heb geleerd hoe ik deze sessies kan aanpassen aan diverse mensen, wat uiteindelijk een positief effect heeft op de gemeenschap.”
Aan de start van het project stonden Muna en het Nepalese Rode Kruis-team voor een enorme uitdaging om de gemeenschappen te betrekken. Het kostte veel moeite om de mensen ervan te overtuigen hun hygiëne- en sanitaire gewoonten aan te passen. Vanwege hun gebrek aan educatie en hun diepgewortelde culturele normen, waren zij erg terughoudend om verandering te omarmen.
Ondanks uitdagingen blijven volhouden
Ondanks deze uitdaginen bleven Muna en haar team zich inzetten om vertrouwen te winnen binnen de gemeenschappen. Ze schakelden lokale autoriteiten in, vormden kleine commissies en bleven betrokken bij activiteiten om input van de gemeenschap te krijgen. Daarbij ontdekten ze dat het gebruik van visuele middelen, zoals foto’s en teksten in de lokale taal, een belangrijk middel bleek om de gemeenschappen te helpen. Dit alles leverde een positief resultaat op. De eerst zo terughoudende gemeenschappen zijn nu enthousiaste supporters van de WASH-initiatieven.
Deelnemer Nirmaya benadrukt wat ze hebben geleerd van het WASH-project: “Ik geniet van deelname aan de sessies die worden gehouden. Deze bijeenkomsten brengen vrouwen samen en bieden een platform voor het delen van ervaringen en onderling leren. Voor ons zijn deze sessies als een pauze van huishoudelijke verantwoordelijkheden. Het stelt ons in staat om deel te nemen aan het gesprek en de discussie over verschillende gezondheids- en hygiëne-onderwerpen.”
Terwijl Muna en haar team zich richten op hygiëne en gedragsveranderingen in gemeenschappen, neemt het WASH-team van het Rode Kruis in Nepal de verantwoordelijkheid op zich om ervoor te zorgen dat elk huishouden toegang heeft tot schoon drinkwater.
In lijn met de campagne ’Ek dhara, ek ghar’ van de regering, wat betekent ’één huis, één kraan’, dragen we bij aan het bereiken van dit doel. Hiervoor werkt het Rode Kruis samen met lokale autoriteiten en gemeenschapsleden in het district.
Resultaten van het WASH-project
In Nepal wordt het WASH-project uitgevoerd in drie districten: Okhaldhunga, Ramechhap en Sindhuli. Het project heeft geleid tot de volgende resultaten:
- Meer dan 9.000 mensen in de districten profiteren van gezondheids- en hygiënesessies.
- Meer dan 700 huishoudens hebben nu toegang tot schoon drinkwater.
- Zes scholen, twee gezondheidsposten en een kantoor van de lokale overheid hebben waterstations op hun terrein.
- 37 mensen, waaronder acht vrouwelijke deelnemers, hebben een vaardigheidstraining gekregen op het gebied van loodgieterswerk en onderhoud.
“De gemakkelijke toegang tot water heeft ons dagelijks leven verbeterd, waardoor we tijd besparen die we voorheen besteedden aan het halen van water. Nu kunnen we efficiënt water gebruiken om groenten te kweken in onze achtertuin en zorgen we voor een schonere omgeving en betere hygiëne”, vertelt Jeena, een lid van de gemeenschap die met steun van het Rode Kruis een watertap heeft gebouwd.
Muna is trots op het zien van de positieve veranderingen in de gemeenschappen door het implementeren van het WASH-programma. Ze licht toe: “Toegang tot water en sanitaire voorzieningen is fundamenteel voor iedereen. Deze samenwerking heeft de kwaliteit van leven voor velen aanzienlijk verbeterd en een grote impact in de gemeenschappen gemaakt.”
Het Rode Kruis en water
Op het gebied van water hebben we als Nederlandse Rode Kruis veel kennis in huis. Het team van Water en Innovatie bestaat uit verschillende waterexperts die dag in, dag uit bezig zijn met het aanpakken van de vele wateruitdagingen waar de wereld mee te maken heeft.
Het Rode Kruis helpt gemeenschappen om te gaan met waterrisico’s en -gevaren. Dit doen we tijdens noodsituaties, maar ook door op lange termijn de meest kwetsbare gemeenschappen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering.