Word vrijwilliger Doneer

Zes tips om zonnebrand te voorkomen

Geplaatst op 25 mei 2018

Lekker hè, die zon? Terrasje, beetje zwemmen of gewoon lekker bakken. Leuk natuurlijk, maar ook gevaarlijk. De zonnekracht is deze dagen extreem sterk. Dat betekent dat je van tien minuten in de zon al kunt verbranden. Met deze tips voorkom je dat je de volgende dag als een kreeftje rondloopt.

  1. Blijf tussen 11.00 en 15.00 uur uit de zon. De zon staat dan het hoogst en de UV-straling is dan op haar sterkst.
  2. Draag beschermende kleding en een hoed of pet met zonneklep. Let wel op: natte kleding laat meer UV-straling door dan droge kleding.
  3. Drink voldoende water.
  4. Je zou het misschien niet verwachten, maar bewolking en parasols laten UV-straling door. Smeer je dus altijd in met zonnebrand, ook als je onder een parasol ligt. Gebruik zeker in het begin minstens factor 15, maar hoger als je een gevoelige huid hebt, en herhaal het smeren elke twee uur.
  5. Drink geen alcohol. Door alcohol verwijden je bloedvaten, wat de zonnebrand kan verergeren.
  6. Water en zand reflecteren zonnestraling, dus wandelend in de branding of dobberend op een luchtbedje in een meertje verbrand je sneller. Smeer jezelf minstens elk uur opnieuw in met factor 30-50, dan blijf je beschermd.

En nog een tip: draag geen make-up. Je huid kan gaan irriteren of vlekken, doordat stofjes in je make-up reageren op de UV-straling van de zon.

Toch verbrand? Lees dan wat je moet doen.

Meest recente berichten