Help moeders in crisisgebieden

Echo’s maken, een bevalplan opstellen en de vluchtkoffer klaarzetten. Voor veel vrouwen is de zwangerschap een spannende maar mooie tijd. Binnen 9 maanden probeer je als aanstaande moeder zo goed mogelijk voorbereid te zijn om te bevallen van een baby.

En als er onverhoopt complicaties optreden? Gelukkig zijn deze met medische zorg meestal goed te verhelpen in Nederland. In crisisgebieden niet.

Een infectie, bloeding of zwangerschapsvergiftiging is daar levensgevaarlijk. Elke 2 uur sterft in Mali een moeder door complicaties tijdens de zwangerschap of bij de bevalling.

Het Rode Kruis helpt vrouwen in crisisgebieden met voedsel, medische zorg en voorlichting. Help jij mee?

Liever zelf overschrijven?

Maak je donatie over naar IBAN: NL83 INGB 0000 0068 68 of giro 6868 t.n.v. Nederlandse Rode Kruis in Den Haag.

830

moeders sterven dagelijks door zwangerschaps-complicaties

 • Moeder met haar pasgeboren baby

Medische hulp en prenatale zorg

Bijna iedereen kent wel iemand die een heftige zwangerschap of bevalling heeft meegemaakt. Gelukkig loopt het in Nederland vaak goed af voor zowel moeder als kind. Een ziekenhuis is bijna altijd in de buurt. Maar wat als je geen medische hulp hebt bij zwangerschapscomplicaties?

In crisisgebieden kunnen veel zwangere vrouwen de dichtsbijzijnde kliniek niet eens bereiken. Wereldwijd worden miljoen mensen getroffen door rampen en conflicten. Vooral moeders en zwangere vrouwen krijgen in noodsituaties extra aandacht van het Rode Kruis.

Veel vrouwen zijn op de vlucht en hebben een gebrek aan medische zorg, eten of schoon drinkwater. Door de zware omstandigheden raken de moeders en de baby’s vaak ernstig verzwakt.

Waarom is er extra hulp nodig?

Door toenemende droogte in de Sahel-regio, waar Mali, Soedan en Nigeria onder vallen is er te weinig voedsel en water beschikbaar voor zwangere vrouwen.  Hierdoor zijn zij nog kwetsbaarder dan ze al zijn.

Ook neemt het geweld toe in delen van Mali. Ziekenhuizen en klinieken zijn verwoest of ver weg. Vrouwen zijn bang om in het geweld terecht te komen wanneer zij naar het ziekenhuis moeten. Ook hebben families vaak niet genoeg geld of vervoer om naar het ziekenhuis te rijden. Daardoor komen vrouwen niet, of te laat aan in het ziekenhuis wanneer zij problemen hebben met de zwangerschap.

Het Rode Kruis biedt al langer hulp in deze landen, maar helaas is het niet genoeg. Meer medische hulp en prenatale zorg is hard nodig. We willen voorkomen dat er nóg meer vrouwen onnodig overlijden.

Is geboortebeperking geen betere oplossing?

Wij helpen iedereen die in nood is. Naast medische hulp geven hulpverleners van het Rode Kruis ook voorlichting over gezinsplanning. Dit is een belangrijk onderdeel om de gezondheid van moeders en kinderen in crisisgebieden te bevorderen. Ook zorgt het Rode Kruis voor goede toegang tot anticonceptie.

In welke landen is er hulp nodig?

Wereldwijd sterven elke dag 830 vrouwen door zwangerschapscomplicaties. In Mali, Soedan en Nigeria is er sprake van moedersterfte door droogte of conflict. Het Rode Kruis wil in deze landen de hulp opschalen.

Mali
Sinds 2012 strijden groepen om onafhankelijkheid en veel mensen vluchten voor het geweld. Inmiddels hebben 3,2 miljoen mensen humanitaire hulp nodig. Elke twee uur sterft een vrouw vanwege complicaties rond de zwangerschap en bevalling. Met gemiddeld zes kinderen per gezin is het overlijden van een moeder een ramp.

Soedan
Sinds 2003 is in Soedan permanent sprake van geweld en conflicten. Er is veel armoede, de medische zorg is slecht en het onderwijsniveau is laag. Op elke 100.000 bevallingen overlijden 335 moeders, vooral door een tekort aan vroedvrouwen. In dorpen in het hele land zijn honderden vroedvrouwen en duizenden verloskundigen nodig.

Nigeria
In het noorden van Nigeria zorgt een slepend gewelddadig conflict voor een van de ernstigste humanitaire crises in de wereld. 7,7 miljoen mensen hebben hulp nodig. Bij de meeste bevallingen is geen deskundige hulp aanwezig van bijvoorbeeld een verloskundige of arts. Er is grote behoefte aan opgeleid personeel, maar ook aan geneesmiddelen en medische instrumenten.

Hoe kan je een zwangere vrouw redden?

Voorkomen is beter dan genezen. In Nederland krijgen vrouwen zo’n 13 keer een check van de verloskundige voor ze bevallen. In Mali, Soedan of Nigeria krijgen vrouwen vaak geen enkele check. Wanneer complicaties vroeg duidelijk zijn, kan een arts direct actie ondernemen.

Ook is het belangrijk dat vrouwen kunnen bevallen met toezicht van artsen en verloskundigen, zodat zij direct kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is. Toegang tot gezondheidszorg is dus een belangrijke manier om vrouwen te helpen, maar ook de beschikbaarheid van vervoer naar ziekenhuizen of klinieken is belangrijk.

Wat doet het Rode Kruis met jouw donatie?

Met jouw donatie zorgt het Rode Kruis voor meer (medische) hulp en prenatale zorg voor vrouwen in crisisgebieden. Het is belangrijk dat er noodvoeding beschikbaar komt voor zwangere vrouwen of borstvoedende moeders.

Door extra hulpverleners op te leiden, meer medische instrumenten aan te schaffen en nieuwe bevalkamers te realiseren kunnen meer vrouwen veilig bevallen. Door goede voorlichting te geven aan jonge moeders kunnen zij goed voor hun pasgeboren kindje zorgen.

Ook schaffen we motors aan om zwangere vrouwen in afgelegen dorpen sneller naar het dichtsbijzijnde ziekenhuis te brengen.

Hoeveel geld is nodig om te helpen?

 • Voor € 5,00 wordt een pasgeboren baby medisch onderzocht (weging, metingen en TBC-vaccinatie).
 • Voor € 5,00 bezoekt een Rode Kruis-vrijwilliger een moeder en haar pasgeboren kindje voor voorlichting over hygiëne, het warm houden van de baby, vaccinaties en borstvoeding. Ook bespreekt de vrijwilliger de gezondheid en de voeding van de moeder.
 • Voor € 7,00 wordt regelmatig voedingsadvies gegeven aan een zwangere vrouw.
 • Voor € 15,00 krijgt een zwangere vrouw een kraampakket met luiers, een handdoek, babykleertjes, sokjes, alcohol om de navelstreng te ontsmetten en steriele gaasjes.
 • Voor 17,50 geeft het Rode Kruis noodvoeding aan een zwangere vrouw of borstvoedende moeder.
 • Voor € 20,00 krijgen 10 moeders tijdens de gehele zwangerschap begeleiding en voorlichting van Rode Kruis-vrijwilligers. Bij zorgen over mogelijke complicaties worden aanstaande moeders doorverwezen voor medische hulp.
 • Voor € 35,00 krijgt een gezin een voedselpakket om een maand van te kunnen leven.
 • Voor € 75,00 levert het Rode Kruis een medische uitrusting en instrumenten aan een kliniek voor een hygiënische en veilige bevalling.
 • Voor € 500,00 wordt een motor gekocht om een zwangere vrouw met gezondheidsproblemen naar een kliniek te kunnen brengen.
 • Voor € 2.000,00 kan het Rode Kruis de opleiding van een professionele verloskundige financieren.
Influencer Martine vertelt haar bevallingsverhaal.

‘In Mali hadden mijn zoontje en ik het niet overleefd’

Influencer @tienvanwil postte onlangs haar heftige bevallingsverhaal op Instagram. Daarmee vraagt zij aandacht voor moeders in nood. Zij las het verhaal van Sali Diara, een jonge Malinese die haar bevalling ternauwernood overleefde. “Het is moeilijk om je de totale impact voor te stellen als je zelf in Nederland leeft.”

12

Malinese moeders sterven dagelijks door zwangerschaps-complicaties

75

medische instrumenten voor een hygische en veilige bevalling in een kliniek

Veelgestelde vragen

Hoe kan ik doneren op giro 6868?

Zwangere vrouwen in crisisgebieden hebben jouw hulp hard nodig. Doneer online op giro 6868. Wil je liever zelf overschrijven? Doneer op IBAN NL83INGB0000006868 (6 nullen) t.n.v. het Nederlandse Rode Kruis.

Hoeveel van mijn donatie gaat naar het salaris van de directeur van het Rode Kruis?

Van de opbrengst van deze campagne gaat geen enkele euro naar het salaris van de directeur. Meer over het salaris van onze directeur lees je hier.

Hoeveel van mijn donatie wordt besteed aan fondsenwerving?

Geld inzamelen kost – helaas – geld. Maar liefst zo min mogelijk.

Het Rode Kruis is een door het CBF erkend goed doel. Tot voor kort betekende dit dat over een periode van 3 jaar maximaal 25% van de opbrengsten besteed mocht worden aan fondsenwerving. Dit maximum is inmiddels vervallen, maar het Rode Kruis zat hier de afgelopen jaren ruim onder met 16,5% over 2016 en 12,7% over 2017. Dit is tot in detail terug te lezen in onze jaarverslagen.

Hoe voorkomt het Rode Kruis dat mijn donatie in verkeerde handen terechtkomt?

Het Rode Kruis werkt alleen samen met Rode Kruis-verenigingen in andere landen. Geld wordt altijd rechtstreeks besteed via het Rode Kruis in het desbetreffende land of via het Internationale Rode Kruis in dat land. Het gedoneerde geld blijft dus binnen het Rode Kruis en wordt aan de benodigde hulp besteed; het wordt niet gegeven aan overheden of strijdende partijen.

Samen maken we een verschil

Blijf op de hoogte

X
- Enter Your Location -
- or -
×