Word vrijwilliger Doneer

Aanpassen aan een veranderend klimaat doen we met elkaar 

Geplaatst op 26 maart 2024

Het nieuws over extreem weer slaat je om de oren. -50 graden in Mongolië. Gevoelstemperatuur +60 graden in Rio de Janeiro. We breken weerrecord na weer record. Ook in Nederland merken we steeds meer de gevolgen van klimaatverandering. Zowel januari als februari dit jaar was de warmste maand ooit gemeten. Het terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen, is een taak van de overheid, de consument en van bedrijven. Maar in de tussentijd zien we de gevolgen van klimaatverandering iedere dag. 

Vorige zomer werden vakantiegangers in Griekenland geteisterd door hevige bosbranden, in Italië door extreme regenval en in Slovenië door overstromingen. En deze winter stond het water op verschillende plekken in Nederland extreem hoog, wat voor grote problemen zorgde. Verder weg van huis zien we extreme droogte en mislukte oogsten in Somalië en Kenia. En Pakistan werd opnieuw getroffen door hevige overstromingen.

Deze weersextremen gaan ons allemaal aan. We willen veilig en goed voorbereid op vakantie gaan. We willen onze huizen beschermen tegen het hoge water. Zorgen dat oogsten de steeds langer wordende periodes van droogte overleven. Niet voor niets zei Darwin: ‘Niet de intelligentste of de sterkste, maar degene die zich het beste aanpast aan de veranderingen zal overleven’. En dat is een taak van ons allemaal: van het Rode Kruis als hulporganisatie, van jou als consument, van de overheid. En ook van bedrijven.

Klimaatverandering bij bedrijven hoog op agenda

De afgelopen tijd sprak het Klimaatcentrum van het Rode Kruis met bedrijven en wetenschappers over de aanpak van het veranderende klimaat. Wat blijkt? Bedrijven ondernemen vaak al actie om hun eigen uitstoot terug te dringen. Dit doen ze bijvoorbeeld door zonnepanelen te plaatsen, producten te recyclen en het verduurzamen van kantoorpanden. “Voor bedrijven is klimaatverandering een urgent onderwerp. Ze laten zien dat ze bezorgd zijn over de wereld”, zegt Fleur Monasso van ons Klimaatcentrum.

Toch zien we ook dat het zoeken naar oplossingen vaak binnen de eigen muren van een bedrijf blijven. Terwijl het voor bedrijven juíst belangrijk is om mensen vooraf te helpen tegen extreem weer. En niet alleen omdat je er mensenlevens mee redt. Uit het onderzoek blijkt dat wanneer een bedrijf werkt met producten die komen uit kwetsbare gebieden, zij deze gebieden én dus hun eigen productie beschermen.

Fleur Monasso van het Klimaatcentrum van het Rode Kruis vertelt in de uitzending van Zondag op Vier over de klimaatimpact. Pernille La Lau presenteert het programma op RTL4.

Slimme oplossingen

Uit ons onderzoek blijkt dat bedrijven willen investeren in het aanpassen aan het veranderende klimaat. En dat ze juist ook die mensen willen helpen die de dupe zijn van het veranderende klimaat, zoals in Somalië of Pakistan. Maar dat ze niet zo goed weten hóe.

En daar ligt precies het kennisgebied van het Rode Kruis. In veel landen hebben mensen in één seizoen last van overstromingen én extreme droogte. Daardoor mislukken oogsten. Het Rode Kruis helpt mensen om beter om te gaan met de extremen. We trainen boeren bijvoorbeeld om een andere landbouwmethode te gebruiken en geven hun andere zaden, die beter werken in tijden van droogte. De resultaten van deze simpele en goedkope oplossingen zijn indrukweekend: bij meerdere boeren was de oogst drie keer groter dan voorheen.

Kansen voor bedrijven

Hierin ligt ook een grote kans voor bedrijven. “Als je nu nog niet kijkt waar je als bedrijf geraakt zou kunnen worden, kan het je heel veel geld kosten”, zegt Fleur. “Als we met bedrijven samenwerken en de handen ineenslaan, kunnen we niet alleen een gebied – en dus het bedrijf – beschermen tegen de risico’s. Maar ook kan een gebied beter herstellen na een ramp. Hoe steviger bedrijven zijn, hoe beter en sneller het herstel is na een ramp. En dus ook omgekeerd: hoe weerbaarder een gebied is, hoe beter bedrijven beschermd zijn. Daar komen het Rode Kruis en bedrijven heel erg samen en zijn er veel mogelijkheden.”

Meest recente berichten