Word vrijwilliger Doneer

“Kan ik ook spullen doneren?” Antwoord op al jullie vragen over hulp aan Turkije en Syrië

Geplaatst op 11 februari 2023

Sinds de aardbeving in Syrië en Turkije krijgen we veel vragen. Hoe helpt het Rode Kruis in het gebied? En wat kun je zelf doen om te helpen? Hieronder vind je het antwoord op veelgestelde vragen.

Kan ik via het Rode Kruis ook spullen doneren?

Superfijn dat je de slachtoffers van de aardbeving wilt helpen. Helaas kun je via ons geen spullen doneren. Wel kun je helpen met een financiële bijdrage.

We nemen geen spullen in omdat we geen hulpgoederen vanuit Nederland naar het rampgebied vervoeren. Dat is namelijk een ingewikkelde logistieke operatie en die kost veel tijd. We kunnen veel sneller helpen als we de hulgoederen gebruiken die al in het gebied zijn, en de rest lokaal inkopen. Dat bespaart een heleboel (kostbare!) tijd en transportkosten.

Daarnaast kunnen we met geld zorgen dat mensen de hulpgoederen krijgen die ze écht nodig hebben. Onze hulpverleners ter plaatse monitoren continu wat mensen nodig hebben en zo kunnen we heel efficiënt helpen.

Onze hulpverleners zoeken naar slachtoffers onder het puin.

Kan ik ook ter plekke gaan helpen als vrijwilliger voor het Rode Kruis?

Uiteraard vinden we het heel erg mooi dat mensen op de plek van de aardbeving willen helpen. Helaas is dit niet mogelijk via het Rode Kruis.

Dat zit zo: als in een land een ramp gebeurt, dan regelt het lokale Rode Kruis de hulpverlening. En dat is maar goed ook, want het lokale Rode Kruis kent het land en weet wat er nodig is.

Het lokale Rode Kruis (of de Rode Halve Maan) zet eerst eigen hulpverleners in, en daarnaast kan het zijn Rode Kruis-verenigingen uit andere landen gevraagd worden om hulpverleners te sturen. Dat zijn vaak hulpverleners die speciale vaardigheden hebben, denk aan hulpcoördinatoren, waterspecialisten of getrainde zoekteams. Zo is er op dit moment een reddingsteam met honden van het Mexicaanse Rode Kruis aan het helpen in Turkije, en zijn onze Libanese reddingswerkers hard aan het werk in Syrië.

Het Nederlandse Rode Kruis stuurt dus niet zomaar vrijwilligers richting een rampgebied. We sturen alleen de hulpverleners waar het lokale Rode Kruis om vraagt, en daarbij gaat het meestal om mensen met een specialisme dat ter plekke nodig is.

Rode Kruis stuurt hulphonden om te zoeken naar mensen onder het puin na aardbeving syrie en turkije
Het Mexicaanse Rode Kruis heeft een team met reddingshonden richting Turkije gestuurd.

Kan ik ook bloed doneren?

Dit kan helaas niet in Nederland. Onze collega’s van de Rode Halve Maan in Syrië en Turkije zorgen ter plekke dat mensen in die landen bloed kunnen doneren. Ze vervoeren dit daarna naar de slachtoffers in het rampgebied.

Ik krijg geen contact met een dierbare in het aardbevingsgebied, wat kan ik doen?

We kunnen ons voorstellen dat je je vreselijk veel zorgen maakt. En dat het enorm lastig is om dan zo ver weg te zijn. Er zijn een aantal instanties ter plaatse die je kunt benaderen voor informatie. Op onze pagina over Restoring Family Links lees je precies wat je kunt doen om informatie te krijgen over een dierbare in het gebied.

Wat doet het Rode Kruis om de slachtoffers van de aardbeving te helpen?

We voeren in Syrië en Turkije zoek- en reddingsacties uit. Ook bieden we medische hulp, bemensen we ambulances en zorgen we dat mensen in beide landen bloed kunnen doneren voor de slachtoffers. Daarnaast vangen we mensen op die door de beving geen dak meer boven het hoofd hebben. We zorgen voor tenten, dekens, matrassen en maaltijden.

Daarnaast doen we nog een heleboel achter de schermen om te zorgen dat mensen zo snel mogelijk de hulp krijgen die ze nodig hebben. Lees ook op welke zes onzichtbare manieren we nog meer helpen na de aardbeving.

rode kruis biedt medische hulp na aardbeving syrie turkije
Onze hulpverleners bieden medische hulp in het aardbevingsgebied.

Wat is het verschil tussen het Rode Kruis en Giro555?

Als er een grote ramp gebeurt, slaan de elf Samenwerkende Hulporganisaties de handen ineen om samen geld op te halen. Dit doen ze op Giro555. Het Rode Kruis is één van die elf organisaties.

De opbrengsten van een Giro555-actie worden verdeeld over de hulporganisaties, zodat zij daarmee kunnen helpen in het rampgebied. Met de opbrengsten zorgt het Rode Kruis onder andere voor reddingsacties, medische hulp, warme maaltijden, voedsel, matrassen, dekens en tenten. Ook onderzoeken we hoe we mensen het beste de komende tijd kunnen helpen.

Komt mijn donatie aan Giro555 goed terecht?

Zeker. Giro555 vindt het belangrijk dat jouw geld terechtkomt bij mensen in nood. Daarom houden alle organisaties zich aan strenge afspraken om te zorgen dat jouw geld zo goed mogelijk wordt besteed. Bovendien begrijpen de Samenwerkende Hulporganisaties dat jij wilt weten waar jouw donatie naartoe is gegaan. Daarom kun je na elke inzamelingsactie precies nalezen hoe het opgehaalde geld is besteed in de uitgebreide rapportages.

Uiteraard vinden we het ook bij het Rode Kruis heel belangrijk dat jouw gift zo goed mogelijk wordt besteed. In onze jaarverslagen en in onze rapportages per actie lees je wat we met jouw donatie doen.

Update 2 maart 2023

De landelijke actiedag is voorbij. We zijn dankbaar voor het overweldigende bedrag dat via Giro555 is opgehaald. Vanaf 2 maart 2023 kun je weer doneren op ons eigen gironummer (Giro 7244).

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis helpt na de aardbeving in Syrië en Turkije. Met reddingsacties, medische hulp, tenten, dekens, voedsel en water. Én met een hele hoop hulp achter de schermen. Zie je het Rode Kruis, zie je hulp.

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?