Het Rode Kruis in Tonga is volop bezig om de bevolking te helpen met schoon drinkwater, dekzeilen en andere hulpgoederen. Na de vulkaanuitbarsting en tsunami van het afgelopen weekend zijn huizen verwoest en waterbronnen vervuild. Extra hulp is onderweg vanuit Australië en Nieuw-Zeeland.
Dat de uitbarsting van een onderzeese vulkaan mogelijk rampzalige gevolgen had voor Tonga, was al snel duidelijk afgelopen zaterdag. Op satellietbeelden was te zien dat de eilanden van Tonga met as waren bedekt en de hoge golven bereikten zelfs de kust van Peru, ruim 10.000 kilometer verderop.
Toch was het een aantal dagen lastig om een goed beeld te krijgen van de situatie omdat de communicatiemiddelen waren uitgevallen. Inmiddels is er contact geweest en is duidelijk dat op enkele eilanden huizen zijn verwoest. Ook zijn drinkwaterbronnen vervuild door zout water en as van de vulkaan.
Rode Kruis volop in actie
De hulpverleners van het Rode Kruis op Tonga zijn volop in actie om de lokale bevolking te helpen. Ze voorzien de bevolking van schoon drinkwater en hulpgoederen als dekzeilen, dekens, keukenbenodigdheden en toiletspullen.
Ook trekken onze noodhulpteams in Tonga samen met autoriteiten naar afgelegen eilanden als Mango, Fonoifua en Namuka, waar huizen volledig verwoest zijn. “Onze hulpverleners delen ook daar schoon drinkwater en hulpgoederen uit aan mensen die alles zijn kwijtgeraakt. Het is hartverscheurend voor de mensen op deze afgelegen eilanden,” vertelt Katie Greenwood, hoofd van het Internationale Rode Kruis in de regio.
Meer hulpgoederen naar Tonga
Samen met de overheden van Nieuw-Zeeland en Australië vervoeren we meer hulpgoederen naar Tonga. Het gaat onder andere om mobiele waterzuiveringsinstallaties. Dit gebeurt de komende dagen per boot of per vliegtuig zodra het internationale vliegveld in Tonga weer open is. Dat vliegveld is nu nog volledig bedekt met as.
“Gelukkig had het Rode Kruis in Tonga al hulpgoederen klaarstaan op de eilanden om 1200 huishoudens te helpen in het geval van een ramp als deze. Hulpgoederen als dekzeilen, dekens, keuken- en toiletspullen zijn van essentieel belang voor mensen die alles kwijt zijn. Het is cruciaal dat we die hulpgoederen de komende dagen aanvullen. Ook omdat de vulkaan en mogelijk cyclonen in de regio nog een risico vormen,” zegt Greenwood.
In tijden van nood altijd dichtbij
Of het nu gaat om een vulkaanuitbarsting in de Stille Oceaan, een zandstorm in Mongolië of een overstroming in Limburg: in tijden van nood is het Rode Kruis altijd dichtbij. Want met afdelingen in 192 zijn we altijd in de buurt als ergens een natuurramp plaatsvindt.
*Door de beperkte communicatiemogelijkheden zijn op dit moment nog geen beelden uit Tonga beschikbaar. De foto bij dit artikel is gemaakt tijdens een eerdere natuurramp op Tonga en dient ter illustratie.