Word vrijwilliger Doneer

De situatie in Gaza verslechtert met elk uur: “Als de grens vandaag niet opengaat, lopen duizenden levens gevaar”

Geplaatst op 17 oktober 2023

“Er dreigt een humanitaire catastrofe als er niet snel hulpgoederen, water en stroom de Gazastrook in kunnen”, waarschuwt Carla Jonkers, Hoofd Internationale Noodhulp bij het Rode Kruis. Ze sprak met onze hulpverleners in Gaza en maakt zich ernstig zorgen.

De afgelopen week zien we in het nieuws vreselijke beelden uit Israël en de bezette gebieden. De situatie laat velen van ons in Nederland met een machteloos gevoel achter. Hulpverleners van het Rode Kruis ter plaatse bieden sinds de escalatie van het geweld non-stop hulp aan de slachtoffers van het conflict. De situatie is schrijnend: duizenden mensen zijn gewond geraakt en velen verloren hun leven.

Carla, wat is op dit moment het hardst nodig?

In Gaza zijn schoon water en brandstof momenteel een van de voornaamste benodigdheden die snel moeten worden binnengebracht. De Palestijnse Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, staat voor hartverscheurende keuzes. In de ziekenhuizen zijn er afdelingen waar mensen zonder elektriciteit worden geholpen, alleen levensreddende apparatuur krijgt nu nog stroom. Deze situatie is niet langer houdbaar. De brandstofvoorraad raakt uitgeput. En als die op is zullen couveuses, waarin baby’s liggen, stoppen met werken. Als we nu niet handelen, zullen ziekenhuizen veranderen in mortuaria.

Mensen hebben ook te kampen met ernstige tekorten aan voedsel, water en medicijnen. Het is onvoorstelbaar hoe vreselijk het is voor mensen die gewond zijn geraakt en geen pijnverlichting kunnen krijgen.

Komt er nu hulp aan in Gaza?

Nee. De voorraden van onze hulpverleners raken op en er moet snel meer hulp het gebied in. Hulpgoederen van het Rode Kruis staan in Egypte klaar om de grens over te steken naar Gaza. Deze voorraden omvatten chirurgische materialen, medicijnen en 6.000 pakketten met huishoudelijke en hygiëneproducten, waaronder chloortabletten die van groot belang zijn voor veilig drinkwater. Deze hulpgoederen moeten dringend worden toegelaten.

We doen een beroep op iedereen die kan helpen om druk uit te oefenen om de grenzen te openen. De tijd dringt. Als de grenzen vandaag niet opengaan en de stroom uitvalt, lopen honderden, zo niet duizenden levens gevaar.

Hoe gaat het nu met onze hulpverleners?

Onze hulpverleners zijn overbelast en gestrest. Sinds de escalatie van het geweld zijn ze onafgebroken bezig met hulpverlening. Zowel hulpverleners van Magen David Adom, het Rode Kruis in Israël, als hulpverleners van de Palestijnse Rode Halve Maan zijn in de afgelopen week omgekomen. Dit raakt ons diep.

Op vrijdag, toen de oproep van Israëlische autoriteiten kwam om te vertrekken en ziekenhuizen te evacueren, weigerden onze hulpverleners in Gaza om te vertrekken. Ze zeiden: ‘We blijven hier tot de laatste seconde om hulp te verlenen. We kunnen en willen onze patiënten hier niet achterlaten.’

Op dat moment zaten we allemaal gespannen in een Teams-vergadering. Terwijl ik daar zat, flitste de gedachte door mijn hoofd: wie zal er nog zijn als we de volgende keer contact hebben? Misschien zullen sommigen van hen dat niet meer kunnen navertellen.

Doordat er nog maar weinig stroom is, wordt het steeds moeilijker om met onze hulpverleners contact te onderhouden.

Wat moet er gebeuren?

Humanitaire hulp moet onmiddellijk toegelaten worden in de Gazastrook. De bevolking in Gaza lijdt aan een tekort aan voedsel, elektriciteit en water, en de voorraden in ziekenhuizen raken op. De grenzen moeten nu openstaan voor humanitaire hulp.

We roepen ook alle betrokken partijen op om zich te houden aan het humanitair oorlogsrecht. Burgers moeten te allen tijde toegang blijven houden tot voedsel en schoon water. Hulpverleners en burgers mogen bovendien nooit doelwit zijn van geweld, dit geldt voor beide partijen. Het Internationale Rode Kruis (ICRC) spreekt met Hamas op het hoogste niveau om hen te vragen om toegang tot de gegijzelde mensen en om hen vrij te laten.

De regels van oorlogsvoering

Zelfs oorlogen hebben regels. In onderstaande video leggen we het je in detail uit.

Het Rode Kruis helpt

Het Rode Kruis maakt zich ernstige zorgen over het escalerende geweld in Israël en de bezette gebieden. We helpen slachtoffers van het geweld in zowel Israël als de bezette gebieden met onder andere medische hulp, psychosociale hulp, schoon water en voedsel.

Meest recente berichten