Word vrijwilliger Doneer

Enorme humanitaire ramp in Soedan: een vergeten crisis

Geplaatst op 24 januari 2024

We moeten het hebben over Soedan. Misschien wist je het nog niet, maar in het Oost-Afrikaanse land zijn maar liefst 7,4 miljoen mensen op de vlucht. Ziekten, extreme honger en veel geweld: er is een enorme ramp gaande, maar je hoort er maar weinig over. Daar moet verandering in komen.

Vorig jaar braken er door heel Soedan gevechten uit tussen het leger en een gewapende groepering. Vooral in en rond de hoofdstad Khartoem en in de westelijke regio Darfoer zijn die gevechten erg heftig. Duizenden mensen kwamen om het leven en nog altijd is het er onrustig. Door de situatie ontstond grote chaos in Soedan: de veiligheid verdween en wetteloosheid kwam ervoor in de plaats. We noemen het inmiddels een ‘ramp op een ramp’. Het ging in Soedan namelijk al langere tijd niet goed, al voordat het geweld losbarstte.

Vluchtelingen en klimaatverandering

Door klimaatverandering veranderden akkergronden in een woestijn de laatste jaren. Tegelijkertijd hebben mensen te maken met modderstromen en teisterden zelfs zwermen sprinkhanen het land vorig jaar. Inmiddels kampt Soedan met extreme hongersnood die bijna 18 miljoen mensen raakt. Watervoorraden raken uitgeput en steeds meer mensen zoeken in en rond Soedan een veilige plek, omdat zij het geweld ontvluchten. Dat zorgt op veel plekken voor overbevolking.

Daar komt nog bij dat er in Soedan honderdduizenden vluchtelingen wonen. Zij lieten ooit hun land achter, omdat het er te gevaarlijk was. Deze mensen moeten nu opnieuw alles achterlaten. Kijk bijvoorbeeld naar buurland Zuid-Soedan: daar kwamen zo’n 500.000 vluchteling aan. Zeker 85% van hen komt oorspronkelijk uit Zuid-Soedan. Door het geweld in Soedan keren zij er nu naartoe terug. Maar hen wacht geen warm welkom.

Slechte leefomstandigheden, meer ziekten

Want de plekken waar vluchtelingen worden opgevangen, zijn mensonwaardig. Dat geldt helaas voor heel veel opvangplekken, zowel in als buiten Soedan. In de steden wonen veel te veel mensen bij elkaar in huis. In vluchtelingenkampen ontbreekt het aan alles, van medicijnen tot voedsel en onderdak. Werkende toiletten? Vergeet het maar. Als er al een toilet is, wordt deze door te veel mensen gebruikt. In combinatie met een gebrek aan (schoon) water, zorgt dit voor de verspreiding van ziekten. Denk aan diarree of zelfs cholera. Door het conflict in Soedan is de gezondheidszorg ingestort. Word je ziek, dan is het maar de vraag of je naar het ziekenhuis kunt.

Alle ellende verweeft zich met elkaar. Gelukkig kunnen Rode Kruis-vrijwilligers helpen met tenten, medische hulp, eerste hulp en mentale ondersteuning. We zijn er op speciale steunpunten voor vluchtelingen, waar we informatie en EHBO geven. Vrijwilligers helpen ook met het uitdelen van voedsel en water en op sommige plekken hebben we eigen klinieken. Dit doen we ook in de landen rondom Soedan, waar inmiddels miljoenen vluchtelingen naartoe zijn gegaan.

Soedan conflict vluchtelingen in Chad - Rode Kruis
Gevluchte mensen uit Soedan hebben hun toevlucht gezocht in een kamp in buurland Tsjaad.

Steun onze hulp in Soedan

Toch is het niet genoeg. Voor het Rode Kruis zijn vrijwilligers erg belangrijk. Maar door de gevaarlijke situatie slaan de vrijwilligers in Soedan zelf ook op de vlucht. De humanitaire nood is inmiddels zo ontzettend groot dat zij heel veel steun nodig hebben. Dat kan gelukkig, door te doneren via de button hieronder of op giro 6868 onder vermelding van ‘Soedan’. Laten we het blijven hebben over Soedan en deze mensen niet vergeten.

Meest recente berichten