Word vrijwilliger Doneer

Geen voedsel, doodgevroren vee en kapotte huizen: extreme winter eist tol in Mongolië 

Geplaatst op 03 april 2024

Terwijl wij in Nederland genieten van de eerste zonnestralen, worstelen families in Mongolië met de gevolgen van extreem winterweer. Vanwege het bevroren water, sneeuw dat graasgebieden bedekt en temperaturen tot –30 graden Celsius, verliezen veehouders grote delen van hun kuddes. Zij hebben het steeds moeilijker om voldoende voedsel en andere basismiddelen te krijgen om te overleven. 

Mensen in Mongolië die over de koude vlakte lopen.
Mensen in Mongolië die, samen met hulpverleners van het Rode Kruis, over de koude vlakte lopen.

Mongolië ervaart op dit moment een van de strengste winters in bijna vijftig jaar tijd. Sinds november vorig jaar is meer dan tachtig procent van alle grond hard geraakt als gevolg van de Dzud, zoals de koudegolf genoemd wordt. Volgens het noodcentrum van het Rode Kruis hebben duizenden families geen toegang tot voldoende voedsel, brandstoffen en gezondheidsdiensten. Ook hebben zo’n 1.400 gezinnen schade geleden aan hun woningen en stallen, waardoor zij extra kwetsbaar zijn voor het winterse weer. 

Een mevrouw in Mongolië die haar vee beschermt tegen de kou.
Een mevrouw in Mongolië die haar vee beschermt tegen de kou.

Wat is ‘Dzud’? 

Dzud is een term die wordt gebruikt in Mongolië om een ​​bepaalde vorm van extreme, winterse omstandigheden aan te duiden. Het verwijst naar een combinatie van droogte gevolgd door een strenge winter, waarbij zware sneeuwval en bittere kou samenkomen. Dzud komt vaker voor in Mongolië, maar wanneer het optreedt, kan dit grote gevolgen hebben voor veehouders en gemeenschappen. 

Veehouders in de winter extreem kwetsbaar 

In het hart van de Dzud, ligt de provincie Sukhbaatar, in het oosten van Mongolië. Families die afhankelijk zijn van veeteelt in dit gebied kijken met wanhoop toe hoe hun dieren dagelijks sterven door de kou en hevige sneeuwval.

Rode Kruis medewerker kijkt samen met veehouder naar gestorven dieren door het extreme winterweer.
Een hulpverlener van het Rode Kruis in Mongolië en een veehouder staan te midden gestorven dieren door het extreme winterweer.

Zo ook de familie Khurelbaatar, die zwaar zijn getroffen door het extreme winterse weer van dit jaar. Het gezin van vijf zag hun kudde sterven en heeft nu nog maar slechts honderd dieren over van de meer dan vierhonderd. “De grond hier is volledig bedekt met een dikke laag sneeuw, die dagelijks gladder wordt door het bevriezen ervan. Daardoor raken de hoeven van mijn dieren beschadigd”, zegt Khurelbaatar, die herder is van beroep. “Uitgehongerde en uitgeputte zwangere schapen zijn bijzonder kwetsbaar”, voegt hij eraan toe.  

Het vee in Mongolië krijgt extra hooi en voedsel om de strenge winter te overleven.
Het vee in Mongolië krijgt extra hooi en voedsel om de strenge winter te overleven.

“Zonder hulp sterven velen ’s nachts, vaak meerdere tegelijk. De dieren verplaatsen, hooi geven voor meer warmte of extra voer geven is niet altijd genoeg vanwege hun zwakke toestand.” 

Het verlies van het grote aantal dieren leidt tot grote financiële problemen voor de familie Khurelbaar. Zo wordt het voor hen steeds moeilijker om voldoende voedsel en andere basisbehoeften te kopen voor zowel het vee als voor zichzelf. 

Een veehouder zorgt voor zijn dieren en hoopt dat zij de winter zullen overleven.
Een veehouder zorgt voor zijn dieren en hoopt dat zij de winter zullen overleven.

Hoe we helpen

Om de crisis te verlichten, biedt het Rode Kruis in Mongolië noodhulpmiddelen, zoals dierenverzorgingspakketten en financiële ondersteuning. Ook bieden we zeildoeken, zodat veehouders hun stallen kunnen verstevigen en hun dieren kunnen beschermen tegen de ijzige wind in het gebied. 

Een mevrouw uit Mongolië krijgt hulp van het Rode Kruis.
Een mevrouw in Mongolië krijgt hulp van het Rode Kruis.
Iemand uit Mongolië krijgt uitleg over hoe zij hun huis en vee beter kan beschermen tegen de extremen van het winterse weer.
Een veehouder in Mongolië krijgt uitleg over hoe zij hun huis en vee beter kan beschermen tegen de extremen van het winterse weer.

Ook de familie Khurelbaatar ontvangt hulp van het Rode Kruis. Ondanks de extreme uitdagingen waar zij voor staan, blijven zij vastberaden en veerkrachtig. Met elkaar hopen we dat deze strenge winter snel voorbij is. 

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?

overstromingen Mexico

Hoe de zomer van 2024 de wereld onder water zette 

7 september 2024

Van Brazilië tot aan Jemen: overal ter wereld worden mensen getroffen door verwoestende overstromingen. En dat is niet alleen te wijten aan het regenseizoen. Het klimaat verandert en brengt steeds heftiger en onvoorspelbaarder weer. De gevolgen daarvan zijn overal voelbaar.

Lees meer