Word vrijwilliger Doneer

Giro 881 voor getroffenen van recordjaar rampen en conflicten 

Geplaatst op 27 november 2023

Het is een record om allesbehalve trots op te zijn: nooit eerder zagen we zo veel rampen en conflicten in en rondom Europa. De aardbeving in Turkije en Syrië begin dit jaar, de bosbranden in Griekenland, de overstromingen in Slovenië, de aardbeving in Marokko en natuurlijk het verschrikkelijke conflict in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever. Zo’n hoog aantal op deze schaal zagen we de afgelopen jaren niet eerder. We hebben noodhulp verleend aan miljoenen getroffenen en we verwachten ook in 2024 veel mensen te moeten helpen. Daarom komen we in actie met Giro 881 voor de getroffenen van vandaag én morgen.

Dit jaar waren er zeven grote rampen, waarvoor elk meer dan 15 miljoen euro nodig is om alle getroffenen te helpen. En hoewel we als noodhulporganisatie wel wat gewend zijn, is dat zelfs voor ons veel. “Het was ramp na ramp na ramp dit jaar”, vertelt Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp bij het Rode Kruis. “Nooit zijn er zoveel mensen hun huis kwijtgeraakt of hebben ze moeten vluchten voor geweld.” 

Vijf enorme rampen in vijf weken 

Veel van de rampen vonden plaats in Europa en omliggende landen. Het jaar begon met een allesverwoestende aardbeving die miljoenen mensen in Syrië en Turkije opschudde. En in de zomer was er de ene na de andere bosbrand en overstroming die voor veel verdriet zorgde. Alsof dat nog niet genoeg was, kwamen er nog vijf grote rampen in vijf weken overheen die het leven van miljoenen mensen verwoestte: de aardbeving in Marokko, de overstromingen in Libië, de aardbeving in Afghanistan, het escalerende geweld in Armenië/Azerbeidzjan en het conflict tussen Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever.   

En dan hebben we het alleen nog over de rampen die de voorpagina’s haalden van het nieuws. Helaas hield de ellende daar niet op. Want herinner je je bijvoorbeeld orkaan Otis nog, die een ravage achterliet in Mexico? Of het geweld in Soedan, dat er tot op de dag van vandaag voor zorgt dat mensen hun huis moeten verlaten?  

Meer en intensere natuurrampen in 2024 

Veel van de rampen waren een gevolg van klimaatverandering. Het jaar 2023 werd als warmste jaar ooit gemeten. Helaas zien de voorspellingen voor 2024 er niet veel beter uit. Nu al zijn er flinke overstromingen in Kenia en Somalië en is het juist heel droog in zuidelijk Afrika. Door klimaatverandering in combinatie met het weerfenomeen El Niño is de verwachting dat komend jaar nóg warmer wordt. “Hulpverleners staan nu al dag en nacht klaar bij niet-klimaat gerelateerde rampen, zoals een aardbeving of conflict”, vertelt Derk. “En volgens klimaatwetenschappers komen er nog meer en intensere natuurrampen. We maken ons op voor een jaar vol cyclonen, overstromingen en levensbedreigende hitte.”  

Help mee op Giro 881 

Wij zijn er als de grond onder je voeten begint te trillen, je huis in puin ligt of je moet vluchten voor geweld. We zullen dan voor je zorgen en je helpen tot je weer op eigen benen staat. We delen dekens uit, zorgen voor veilig onderdak en bieden medische- en psychosociale hulp. En met jouw steun kunnen we dit ook weer in 2024 doen. Help je mee? Doneren kan via de knop hieronder of via IBAN-nummer NL33INGB0000000881.   

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?