Word vrijwilliger Doneer

Hoe helpt het Rode Kruis mensenhandel voorkomen?

Geplaatst op 04 april 2019

Mensenhandel in Nederland? Je verwacht het misschien niet, maar ook in ons land komt het voor. Jaarlijks worden in Nederland zeker 6250 mensen slachtoffer van mensenhandel.  Veel van hen zijn migrant. Om hen zoveel mogelijk  tegen de gevolgen van mensenhandel te beschermen, komt het Rode Kruis met een toolkit. Samengesteld met COA, Vluchtelingenwerk, CoMensha en Nidos, partijen die veel met migranten werken.

Marieke van den Berg is projectleider mensenhandel bij het Rode Kruis. Wij vroegen haar hoe deze toolkit bijdraagt aan de preventie van mensenhandel in Nederland.

Waarom hebben migranten meer voorlichting nodig over mensenhandel?

Wereldwijd is meer dan de helft van de slachtoffers mensenhandel migrant. Migranten zijn extra kwetsbaar voor mensenhandel, omdat ze de taal niet beheersen en verwachten in een land als Nederland veilig te zijn. Vaak hebben migranten niet eens in de gaten dat ze slachtoffer zijn van mensenhandel. In gesprekken met hen kwamen wij erachter dat ze  bijvoorbeeld hadden willen  weten dat ‘als iemand je paspoort afpakt en leugens vertelt, dit tekens zijn dat deze persoon slechte dingen met je van plan is.’ We hopen dat ze dit soort tekenen gaan herkennen. Zo kunnen ze zelf voorkomen dat ze slachtoffer worden.

Hoe gaat de toolkit helpen tegen mensenhandel in Nederland?

Migranten krijgen al veel voorlichting van organisaties die hen begeleiden of opvangen. Wij hebben een hulpmiddel gemaakt om belangrijke informatie over mensenhandel te verwerken in deze bestaande voorlichting. Zo kun je tijdens een informatiesessie over werken in Nederland, ook arbeidsrechten bespreken. En als jongeren seksuele voorlichting krijgen, is het goed om uit te leggen wat ze moeten doen als iemand over hun grenzen heen gaat. Door gebruik te maken van de checklist kunnen hulpverleners kijken of deze informatie al besproken wordt. Zo niet, staat er informatie in die hen kan helpen het alsnog in het voorlichtingsprogramma te verwerken.

Wat hopen jullie te bereiken?

We willen dat alle migranten vanaf twaalf jaar die in Nederland aankomen, deze voorlichting krijgen. In 2018 kwamen volgens het CBS 17.590 asielzoekers van 12 jaar en ouder naar Nederland. We moeten de komende tijd dit hulpmiddel gaan verspreiden onder de partners en ervoor zorgen dat hulpverleners die met migranten werken deze leidraad gaan gebruiken tijdens hun voorlichting en gesprekken. COA heeft hun voorlichting over Werken in Nederland al aangepast zodat het in lijn is met de toolkit, maar er is nog veel werk aan de winkel.

Waarom houdt het Rode Kruis zich bezig met het thema mensenhandel?

Eén van de taken van het Rode Kruis is het beschermen van migranten langs de migratieroute. We weten dat migranten extra kwetsbaar zijn voor uitbuiting, bijvoorbeeld omdat ze de taal niet kennen, geen sociaal netwerk hebben om op terug te vallen of niet weten wat hun rechten zijn. Het is onze taak om ze te beschermen. Als Rode Kruis zijn we daarom al tien jaar bezig met een hulpverleningsprogramma voor buitenlandse slachtoffers van mensenhandel in Nederland.

Meest recente berichten