Wat al weken gevreesd werd, is werkelijkheid geworden: de brandstof in het Al-Quds ziekenhuis in Gaza is op. Dit heeft dramatische gevolgen voor de mensen in het ziekenhuis, want zonder brandstof is er geen elektriciteit, en zonder elektriciteit geen levensreddende apparatuur. Met als gevolg dat patiënten in het ziekenhuis zullen overlijden als er op korte termijn geen brandstof komt.
In het ziekenhuis liggen op dit moment 400 patiënten die levensreddende hulp nodig hebben. Onder deze mensen bevinden zich ook een aantal pasgeboren baby’s die in de couveuse liggen. Ze hebben zuurstof nodig om een kans te krijgen tot leven, maar met het uitvallen van de elektriciteit werkt ook de couveuse niet meer. Hoelang de patiënten het vol zullen houden, is niet te zeggen.
Al weken gewaarschuwd
Het ziekenhuis waarschuwde al weken dat het bijna geen brandstof meer had. De afgelopen dagen moesten artsen al geregeld in het donker opereren en meerdere keren viel de communicatie met de hulpverleners in het ziekenhuis weg. Sinds gisteravond is er al helemaal geen contact meer met de hulpverleners. Dit is een uiterst zorgelijke situatie. Want op meters van het ziekenhuis gaan de aanvallen door en we weten niet hoe het met onze hulpverleners gaat.
Naast de 400 patiënten, zijn er zo’n 14.000 mensen die naar het ziekenhuis zijn gevlucht voor veiligheid. Maar hoewel dit een van de enige plekken in Gaza is die veilig zou zijn, is ook hier nu de situatie wanhopig. Naast het gebrek aan brandstof is er namelijk ook geen schoon drinkwater meer. Uit noodzaak drinken mensen vervuild water, wat weer kan lijden tot ziekten.
Onmogelijke keuze
Ook onze hulpverleners staan al weken voor de onmogelijke keuze: blijven en patiënten achterlaten, of blijven met gevaar voor eigen leven. Toch blijven de hulpverleners standvastig. Ze blijven, om zo goed als dat in deze situatie gaat, voor hun patiënten te zorgen. Met het opraken van de brandstof is dat vrijwel onmogelijk en zal het ziekenhuis veranderen in een mortuarium.
Brandstof de grens over
We benadrukken daarom nogmaals dat hulpverleners, ziekenhuizen, ambulances en burgers beschermd moeten worden in tijden van conflict. Daarnaast is het prioriteit dat brandstof de grens over moet, zodat levensreddende apparaten weer kunnen werken. Niet morgen, maar vandaag. Als wij ons werk niet kunnen doen, kost dat alleen maar meer mensenlevens.
Het Rode Kruis in Israël, Gaza en Westbank
Het escalerende geweld in Israël, Gaza en de Westelijke Jordaanoever lijdt tot een humanitaire catastrofe. Vele duizenden levens van onschuldige burgers lopen gevaar. Het Rode Kruis roept op tot het vrijlaten van alle gegijzelden, een veilige toegang voor onze hulpverleners tot de gehele Gazastrook en een aanhoudende stroom van hulpgoederen. De strijdende partijen moeten zich houden aan het humanitair oorlogsrecht.