Vind jij het lastig om een ander om hulp te vragen? Je bent niet de enige. Uit onderzoek blijkt dat 40% van de Nederlanders niet altijd om hulp durft te vragen aan onbekenden. We noemen dat ‘’vraagverlegenheid’’. Maar vaak is dat helemaal niet nodig, want mensen ervaren het lang niet altijd als negatief wanneer iemand hen iets vraagt. Waarom vinden we het dan toch moeilijk om hulp te vragen? En belangrijker nog: wat kun je er aan doen? Je leest het op deze pagina.
Waar komt vraagverlegenheid vandaan?
Er zit een verschil tussen het vragen van hulp aan een bekende en vragen van hulp aan een onbekende. De meest genoemde redenen om geen hulp te vragen aan een bekende zijn:
- Je wilt een ander liever niet tot last zijn
- Je wilt liever zelf een oplossing zoeken
- Je wilt niet afhankelijk zijn van een ander
Genoemde redenen om geen hulp te vragen aan onbekende zijn:
- Je wilt iemand niet lastigvallen
- Je bent gewend om zelf een oplossing te zoeken
- Je vindt het ongemakkelijk om om hulp te vragen
- Je weet niet of iemand te vertrouwen is
- Je denkt dat een onbekende meestal niet wil helpen
Allemaal logische redenen en gevoelens, natuurlijk, waar veel mensen zich in herkennen. Maar het is ook heel belangrijk om wél om hulp te vragen. Dat geeft je namelijk het gevoel dat je er niet alleen voor staat. En als je op tijd om hulp vraagt, voorkom je dat jouw probleem erger wordt.
Zo’n onopgelost probleem kan ook best wat stress veroorzaken en dat heeft geen positief effect op hoe jij in je vel zit. En dat terwijl we juist heel veel positieve gevoelens en hormonen kunnen stimuleren wanneer we iets voor een ander kunnen betekenen.
Vraag maar raak!
Het goede nieuws is: je kunt je vraagverlegenheid trotseren. Besef je in ieder geval dat degene aan wie jij hulp vraagt het lang niet zo spannend vindt als jij. Vaak zijn mensen zelfs blij als ze iets kunnen betekenen. Dat hebben wij wel gemerkt aan die tienduizenden mensen die zich aanmelden als Ready2Help vrijwilliger.
Dit is wat je nog meer kunt doen:
- Wacht niet te lang met hulp vragen
- Wees duidelijk en concreet: welke hulp heb je wanneer nodig?
- Spreid je vragen over meerdere personen
- Houd zelf de regie: geef op je eigen manier invulling aan de wijze hoe anderen je kunnen gaan helpen in noodsituaties
Twijfel je even? Houd in gedachten dat je niet altijd sterk hoeft te zijn en dat het soms nu eenmaal nodig is dat iemand je een handje helpt. Raak ook bij een keer ‘nee’ niet ontmoedigd. De volgende keer kan het wel positief uitpakken!
Wat als je hulp nodig hebt in tijden van de coronacrisis?
Een sterk sociaal netwerk is niet alleen plezierig, maar in tijden van nood zelfs noodzakelijk. Om te voorkomen dat iemand in Nederland zonder hulp komt te zitten, koppelt het Rode Kruis haar vrijwilligers aan mensen die hulp nodig hebben. Want: onze vrijwilligers willen graag helpen!
Denk bijvoorbeeld aan het doen van boodschappen of regelmatig bellen om contact te houden als je niet de deur uit kunt. Je kunt een hulpvraag indienen voor jezelf óf iemand anders, via de Rode Kruis Hulplijn (070-4455 888) of de WhatsApp-hulplijn voor anderstaligen. Hoe dat precies werkt zie je in onderstaande video.