Word vrijwilliger Doneer

Luidsprekers, muurschilderingen en TikTok tegen corona

Geplaatst op 09 juli 2020

Goede voorlichting kan helpen om een virusuitbraak tegen te gaan. Het Rode Kruis probeert mensen overal ter wereld daarom zo goed mogelijk te informeren over het coronavirus. Van muurschildering tot fietstocht, van TikTok tot telefoonlijn: Rode Kruis-verenigingen wereldwijd zetten alles in om mensen voor het virus te waarschuwen.

Chad: April 2020 Red Cross of Chad volunteers are raising awareness in communities on how to prevent the spread of COVID-19. Teams travel by motorbike carrying out risk communication and community engagement activities. Volunteer teams also cook hot meals for families currently in quarantine. Chad currently has only a few dozen confirmed cases of COVID-19, but the Red Cross recognizes that halting the spread of the virus is vital in a country with limited resources. Photo: Red Cross of Chad

Het Rode Kruis verleent in 153 landen hulp om de gevolgen van de corona-uitbraak te beperken. We verzorgen voedselpakketten, temperatuurmetingen, boodschappen voor ouderen, grenscontroles en patiëntenvervoer naar ziekenhuizen. Maar we werken ook hard aan het informeren van mensen over het virus. Rode Kruis-verenigingen wereldwijd sturen dagelijks berichten de wereld in over symptomen, hygiëne en het voorkomen van besmettingen. Die voorlichting moet helpen om het virus in te dammen.

Het goed informeren van mensen wereldwijd blijkt geen eenvoudige taak. “Het begint bij het goed uitrusten van je eigen medewerkers en vrijwilligers,” aldus Judit Barniol, gezondheidsadviseur van het Nederlandse Rode Kruis. “Niet alleen met beschermingsmiddelen zoals mondkapjes, maar juist ook door ze goed voor te lichten, te trainen en psychosociale steun te bieden. Zodat ze ‘bewapend’ met informatie de boer op kunnen.”

Vervolgens zorgen die medewerkers en vrijwilligers dat de informatie bij mensen terecht komt. Hiervoor kiezen ze de manier die het beste bij het eigen land past.

Digitaal de strijd aan

In veel landen maakt het Rode Kruis volop gebruik van internet om informatie te verspreiden. Dit gaat bijvoorbeeld via socialemediakanalen zoals Twitter, Instagram en TikTok. Het Filipijnse Rode Kruis biedt zelfs de Virtual Volunteer: een online tool waarmee voorlichting wordt gegeven aan de overzeese Filipijnse gemeenschap.

Ook influencers worden veelvuldig ingezet. In Mongolië heeft de jongerenafdeling van het Rode Kruis met verschillende acteurs en zangers video’s gemaakt om uit te leggen hoe je op de juiste manier een mondmasker draagt. Deze video’s moeten mensen aanzetten om de mondkapjes ook echt te gaan dragen.

Online voorlichting blijkt niet altijd makkelijk. Zo wordt via sociale media veel foutieve informatie gedeeld en sommige geruchten blijken erg hardnekkig. Bovendien hebben grote groepen mensen überhaupt geen toegang tot het internet.

In sommige landen werkt hulpverlening via de telefoon daarom beter. Zo worden in Vietnam en Ghana sms-berichten ingezet voor de voorlichting. Verder zijn wereldwijd telefonische hulplijnen ingericht om de vragen van mensen te beantwoorden en te luisteren naar hun zorgen. Bij de Nederlandse hulplijn zijn sinds begin maart al meer dan 21.000 telefoontjes binnengekomen.

De dorpen in

Mauritania: April 2020 Red Crescent volunteers in Mauritania are helping prevent transmission of COVID-19 by visiting public places to carry out risk communication and community engagement activities, establish handwashing stations, and placing posters in Arabic and French. Volunteer teams are also visiting rural areas to ensure that hard-to-reach communities are informed. Photo: Mauritanian Red Crescent

Telefoons en sociale media zijn niet overal de beste manier om mensen voor te lichten. Niet iedereen heeft immers toegang tot een telefoon. Daarom zijn ook allerlei andere creatieve manieren bedacht om mensen voor te lichten. Zo zijn over de hele wereld kleurige posters en  muurschilderingen te vinden met instructies over handen wassen, verspreiding van het virus en mondkapjesgebruik.

In onder andere Cambodja, Myanmar en Kirgizië rijden vrijwilligers met luidsprekers op auto’s door de straten om informatie te verspreiden. Op de Caribische eilanden, in Benin en Liberia schuift het Rode Kruis aan bij nationale radiostations. Luisteraars kunnen daarbij inbellen om vragen te stellen.

De collega’s in Noord-Korea en Zuid-Soedan pakken het anders aan. Zij trekken per fiets naar afgelegen gebieden om mensen op de hoogte te brengen van de virusuitbraak en voorlichting te geven over hygiëne. Ze noemen zich de Volunteers on Wheels.VorigeVolgende

Een betere band

Vanuit Nederland gaat Judit door met het adviseren van gezondheidswerkers en vrijwilligers zodat ze veilig blijven. Volgens haar helpt het dat hulpverleners wereldwijd nu goed op de hoogte zijn en manieren hebben gevonden om hun eigen gemeenschap zo goed mogelijk te informeren.  “We hopen dat we vertrouwen opgebouwd hebben en sterkere relaties met de gemeenschappen. Zo kunnen we blijven vechten en hopen we dat we beter voorbereid zijn op een tweede coronagolf.”

Help je ook mee?

Het Rode Kruis zet zich wereldwijd in om de coronapandemie te bestrijden. Weet jij hoe je de kans op besmetting kunt verkleinen, wanneer je je handen moet wassen en hoe je op de juiste manier een mondkapje gebruikt? Lees wat jij kunt doen om veilig te blijven en de pandemie te bestrijden.

Wil je meer weten over Corona?