Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Activiteiten Sociale activiteiten Hitteplan

Hitteplan

Te warm, te koud, te nat of te droog. Het weer is dagelijks onderwerp van gesprek. Met websites als Buienradar zijn we altijd op de hoogte van de weersverwachting. En dat houden we nauwlettend in de gaten. Maar het veranderende klimaat leidt wereldwijd tot meer hittegolven. Ook in Nederland.

Langdurige hitte risicovol bij bepaalde groepen

Het KMMI bestempelde april 2011 tot uitzonderlijk zacht, zeer droog en zeer zonnig. Voor de een het moment om te genieten van het strand en terrasjes. Voor anderen een bedreiging voor de gezondheid omdat langdurige warmte een risico vormt voor bepaalde groepen zoals ouderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. En uit onderzoek blijkt dat het sterftecijfer toeneemt bij hogere temperaturen.

Het hitteplan

Bij langdurige warmte wil het Rode Kruis juist de kwetsbare mensen helpen. Daarom is het aanjager van het Nationale Hitteplan. Een plan van verschillende organisaties zoals het RIVM, het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en GGD om samen de gevolgen van hittegolven tegen te gaan.
 
Als het hitteplan in werking treedt, komen Rode Kruis vrijwilligers in actie en houden een oogje in het zeil. Zo beperken we de risico‚Äôs bij de mensen die we bereiken.  

Handige links