Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Bevolkingszorg

Bevolkingszorg

De hulp die het Rode Kruis biedt aan getroffenen bij rampen en calamiteiten noemen we Bevolkingszorg. Met deze dienstverlening ondersteunen we Nederlandse gemeenten en veiligheidsregio's die in deze situaties als eerste verantwoordelijk zijn voor het welzijn van hun inwoners.

Inzet gaslek geldermalsen_2.jpg 

Dankzij onze uitgebreide nationale (en internationale) ervaring met de evacuatie, opvang en registratie van slachtoffers, is het Rode Kruis dé aangewezen partner van veel gemeentes en veiligheidsregio's in tijden van nood. Onze vrijwilligers en medewerkers staan dag en nacht klaar voor de opvang en evacuatie van getroffenen. We voorzien hen van eerste levensbehoeften en bieden een troostende arm.

Noodsituaties in Nederland waarbij het Rode Kruis in actie kwam

  • De brand in een seniorencomplex in Rotterdam
  • Een zinkend cruiseschip in de IJssel bij Zutphen
  • Een kettingbotsing op de A58 in Zeeland
  • De uitval van nutsvoorzieningen in Velsen-Noord

"De hulpverleners van het Rode Kruis waren direct aanwezig en handelden direct. Ik heb niks dan lof voor hen. Niets was ze te veel. Alles werd voor ons gedaan. Alles klopte perfect. Ze speelden goed op elkaar in."  
76-Jarige bewoner van het seniorencomplex in Rotterdam.

 

 

Activiteiten Bevolkingszorg

Onze hulpverlening bij calamiteiten bestaat uit:

  • Publieke zorg: hulpverlening aan getroffenen
  • Ondersteuning: de inzet van ons radio-communicatienetwerk;
  • Informatie: het registreren van getroffenen en hun hulpvragen;
  • Communicatie: richting getroffenen, verwanten en het Nederlandse publiek.

Zelfredzaamheid en Burgerhulp

In onze hulpverlening staat zelfredzaamheid centraal: getroffenen krijgen snel de juiste informatie en ondersteuning, zodat ze zichzelf snel weer kunnen redden. Hierdoor kunnen het Rode Kruis en andere hulpverleningsorganisaties meer tijd en aandacht besteden aan het helpen van de verminderd zelfredzamen. Hiermee bedoelen we bijvoorbeeld ouderen, kinderen tot 14 jaar en mensen met een lichamelijke- en/of verstandelijke beperking.

Ook Burgerhulp speelt tegenwoordig een rol: het Rode kruis ondersteunt en coördineert spontane initiatieven van mensen die andere mensen willen helpen.

opvang-25_2.jpg 

Flexibel inzetbaar

Onze hulpverleners zijn breed en flexibel inzetbaar, in kleinere teams, op verschillende locaties en voor meerdere taken. Hierdoor is het voor de gemeenten en Veiligheidsregio's mogelijk het Rode Kruis vaker in te zetten, bij kleine incidenten tot grote rampen.

"Trots op samenwerking met De Key, politie, brandweer, GGD, DWI, Rode Kruis en gemeente bij opvang bewoners Beukenhorst #diemen."  
Tweet van de burgemeester van Diemen, naar aanleiding van een inzet van Bevolkingszorg in september 2014

Meer informatie voor gemeenten en Veiligheidsregio's:

Gemeentes en/of Veiligheidsregio's die meer informatie willen over de dienstverlening van Rode Kruis-Bevolkingszorg bij rampen en calamiteiten kunnen  contact opnemen met de Coördinator Noodhulp van het Rode Kruis in uw regio.

> Antwoorden op veelgestelde vragen over Bevolkingszorg vind je hier.