Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Noodhulpteams De rol van het Rode Kruis binnen Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)

De rol van het Rode Kruis binnen Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB)

​Voor Grootschalige Geneeskundige Bijstand heeft het Rode Kruis 25 compacte, lokaal georganiseerde Noodhulpteams klaarstaan, optimaal verspreid over heel Nederland, die precies gaan doen waar het Rode Kruis goed in is: het verlenen van eerste hulp aan lichtgewonden.

 

In het hele land staan bijna 1.000 hulpverleners paraat om in actie te komen bij grote rampen of calamiteiten. De nieuwe hulpverleners zijn de afgelopen maanden opgeleid en getraind om zich op deze nieuwe rol voor te bereiden. De nieuwe Noodhulpteams komen in de plaats van de SIGMA-teams en zijn onderdeel van Grootschalige Geneeskundige Bijstand (GGB), dat vanaf 4 januari 2016 landelijk wordt ingevoerd. 

 

NHT_1.JPG 

"De focus van de Noodhulpteams op lichtgewonden ligt meer in het verlengde van onze expertise,  waar we de meeste ervaring mee hebben, zoals bij evenementen" 
Gijs de Vries, algemeen directeur Nederlandse Rode Kruis.

De Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR) is de overheidsorganisatie die verantwoordelijk is voor de coördinatie van geneeskundige hulpverlening bij zware ongevallen en rampen. Bij een ongeval of ramp met veel slachtoffers kunnen een of meerdere Noodhulpteams oproepen worden.

Sneller en tegelijkertijd hulp krijgen

De Noodhulpteams ontfermen zich over de lichtgewonde slachtoffers. Het ambulancepersoneel concentreert zich op de zorg voor de zwaargewonde slachtoffers. Daardoor kunnen alle gewonden, zwaar- of lichtgewond, snel en tegelijkertijd  hulp krijgen. Een Noodhulpteam bestaat uit 8 hulpverleners, waaronder de chauffeur, dat door een nieuwe manier van alarmering in principe binnen 45 minuten op de incidentlocatie aanwezig kan zijn:
Flexibele_uitgangsstellingen.jpg

Goed getraind en klaar voor inzet

Van Noodhulpteamleden wordt onder meer verwacht dat zij minimaal vier keer per jaar actief zijn als EHBO-er bij grote evenementen, zoals Koningsdag of de Nijmeegse Vierdaagse. Op die manier blijft hun ervaring met hulp aan lichtgewonde slachtoffers up to date en zijn zij breed inzetbaar.

"De rol die we als noodhulpteam krijgen lijkt me erg uitdagend. We krijgen namelijk te maken met mensen die in paniek zijn dus naast EHBO verlenen we ook nog psychosociale ondersteuning. 
Het team waar ik nu in zit is erg enthousiast en we kijken ernaar uit ons voor anderen in te zetten.
Ik ga ook een opleiding volgen tot teamleider van het Noodhulpteam en hoop hiermee  in de toekomst goed werk te verzetten." 
Noodhulpteamlid Celine van Rensburg

Ook Noodhulpteamlid worden?

Ook vrijwilliger bij een Noodhulpteam worden? Meld je dan nu aan!