Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Verhalen van onze vrijwilligers Ik ben gevoeliger geworden na de ramp

Ik ben gevoeliger geworden na de ramp

René Vermeulen (48) was vrijwilliger SIGMA bij de afdeling Zaanstreek-Waterland. Hij hielp bij de brand in café Het Hemeltje in Volendam op 1 januari 2001.

(Foto: Peter Busscher)

"Het was mijn eerste inzet bij een ramp na het behalen van mijn SIGMA-diploma. En gelijk een heftige: veertien doden en ruim tweehonderd gewonden. Meteen toen ik ter plekke was nam een brandweerman mij mee naar een opvanghuis waar tientallen mensen met brandwonden zaten. De slachtoffers werden zo nat mogelijk gehouden. Het water van de douche stroomde letterlijk van de trap. Ondertussen had de rest van de groep een SIGMA-tent opgezet waar de mensen uit het huis verzorging kregen. De hele nacht waren we in touw met het verzorgen van gewonden."

Verbrand vlees

"Deze nacht blijft me mijn hele leven bij. De weeïge lucht van verbrand vlees zal ik nooit vergeten. Evenals de aanblik van de in de huid ingebrande kettinkjes en kerstversiering. De eerste twee maanden na de ramp stond ik op non-actief en er was 24 uur per dag nazorg beschikbaar. Hierdoor heb ik alles goed kunnen verwerken. Wel ben ik gevoeliger geworden na de ramp. Ik besef beter dat het leven maar kort is."