Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Noodhulp in Nederland Verhalen van onze vrijwilligers Ik ben trots op iedere vrijwilliger die belangeloos klaarstaat

Ik ben trots op iedere vrijwilliger die belangeloos klaarstaat

Michel Toebast (42) was teamleider van het  SIGMA-team bij de brand in een seniorenflat in Nijmegen, op 20 februari 2015. Hij zette met zijn collega's een tent op om de slachtoffers te helpen. Sommigen van hen hadden te veel rook ingeademd.

SIGMA-tent

 

 

"Eens iets anders dan weer een dagje op mijn werk zitten, dacht ik toen ik opgeroepen werd om te helpen bij de brand in een seniorenflat. De brand was ontstaan in de snackbar onder het appartementencomplex. Al snel was het SIGMA-team compleet en vervolgens reden we naar Nijmegen waar we in een hoog tempo aan de slag gingen. Binnen twintig minuten zetten we de tent op, wat best een karwei was. De tent dienden we op te blazen en daarvoor hadden we genoeg stroom nodig dus moesten we een aggregaat neerzetten. Toen hij eenmaal stond plaatsten we er zes bedden en een aantal stoelen voor de slachtoffers. Zo konden ze even bijkomen van de schrik."

"'s Ochtends vroeg je bed uitvluchten vanwege een brand is niet niks voor oude mensen. Sommigen waren bang en zaten zelfs nog in hun pyjama. Tijd om zich om te kleden hadden ze niet gekregen. Wat ging er nu gebeuren? Konden ze nog wel terug naar hun woning? Dat waren de vragen die hen vooral bezighielden. In ieder geval waren ze blij dat wij ze hielpen. Er was geen letsel te zien aan de mensen, maar ze hadden wel rook ingeademd. Bij één echtpaar was het te veel geweest, dat kreeg zuurstof van het AMBU-team."

"Ik heb kunnen laten zien dat een SIGMA-team op een adequate wijze te werk gaat. Ik ben trots op iedere vrijwilliger die belangeloos klaar staat voor zijn medemens."