Het logo van het Nederlandse Rode Kruis.
Zoeken.
Home Hulp in Nederland Noodhulp Hulp voor vluchtelingen Rode Kruis-vrijwilligers werken hard op EHBO-post Heumensoord

Rode Kruis-vrijwilligers werken hard op EHBO-post Heumensoord

​In december zetten Rode Kruis-vrijwilligers zich voor de 70e keer in op de EHBO-post in Heumensoord. Zo’n 1.500 vluchtelingen bezoeken de post. De vrijwilligers behandelen hen en ze bepalen of ze doorverwezen kunnen worden naar een huisartsenpost.

Artikel delen?

Vluchtelingen-Heumensoord-Rode-Kruis-1-Opvang.jpg
   Meer dan 1.000 vluchtelingen verblijven in Heumensoord. Rode Kruis-vrijwilligers delen kleding uit. (Foto: Rode Kruis)

Onze vrijwilligers zetten zich op 10 december voor de 70e keer in op de EHBO-post in de vluchtelingenopvanglocatie in Heumensoord. In die 70 dagen hebben ze bergen werk verzet onder hectische omstandigheden die ze niet gewend zijn bij normale inzetten. In totaal zijn er zo’n 1.500 vluchtelingen naar de EHBO-post gegaan. De vrijwilligers hebben een kleine 700 mensen behandeld en/of doorverwezen naar een huisartsenpost. Zo’n 600 mensen kregen een paracetamol.

Rode Kruis-Vluchtelingen-Heumensoord-Wachten.jpg
  Vluchtelingen in Heumensoord staan in een lange rij te wachten op hun kleding. (Foto: Rode Kruis)

Acties voor vluchtelingen

Deze maand worden er verschillende particuliere acties gehouden voor vluchtelingen. Zij kunnen zich aanmelden op: hulpvoorvluchtelingen.nl/in-actie. Food for Though Lectures is een bijeenkomst voor Engelssprekende vluchtelingen in de universiteit van Nijmegen. Deze bijeenkomst bestaat uit lezingen over Nederland, Europa en diverse academische kwesties. Verder opent het Blixem Lunch café zijn deuren voor vluchtelingen.

Vrijwilliger vertelt over noodopvang vluchtelingen Amsterdam

Rode Kruis-vrijwilliger Melle Koch is hoofd bevolkingszorg bij district Amsterdam-Amstelland. Vanaf september houdt hij zich bezig met de vluchtelingenopvang. Melle: “We startten een hele cyclus van inzetten in Amsterdam-Amstelland waarbij er de eerste dagen 24 uur per dag diensten gedraaid werden. Het was zo’n grote vraag aan onze bevolkingszorgvrijwilligers, dat de afdeling Amsterdam bij moest springen voor de logistiek en planning. Niet lang daarna werd zelfs het beroepsapparaat in Amsterdam vrijgemaakt om hulp te verlenen. Het was een erg steile leercurve voor iedereen. Wij oefenden jaren op de dingen die de beroepskrachten en vrijwilligers nu in een paar dagen onder de knie moesten zien te krijgen. Ze hadden al die dingen nog nooit gedaan, maar speelden het wel mooi klaar.”    

SyrischeVluchteling.jpg
  Eyad heeft veel respect voor de 3FM-dj's in het Glazen huis. (Foto: Rode Kruis)  

Vluchteling bij 3FM Serious Request 2015

3FM Serious Request 2015 wordt bezocht door de Syrische vluchteling Eyad. “Door de ellende die ik in Syrië heb meegemaakt was ik mijn geloof in de goedheid van de mens verloren. Nu ik hier sta heb ik dat weer terug gekregen”, zegt hij. Hij heeft veel respect voor de dj’s die 7 dagen in het Glazen Huis zitten zonder eten. Als hij hoort dat 3FM-dj Paul Rabbering naar Syrië is gereisd om daar een documentaire te maken met als doel mensen op te roepen te doneren, krijgt hij nog meer bewondering voor de actie. “Hij brengt zijn eigen leven in gevaar om de wereld te laten zien hoe ernstig de situatie in Syrië is. Alleen ‘dankjewel’ zeggen is niet genoeg”, zegt Eyad.     

Onze inzet in december


Noodhulp

• 3 inzetten Bevolkingszorg in 4 veiligheidsregio’s, namelijk Zeeland, Noord-Holland-Noord en Brabant–Zuidoost.
• Totaal inzet Bevolkingszorg: 143 inzetten in 23 Veiligheidsregio’s, 19.731 opgevangen personen, 12.953 bedden geleverd, 89 logistieke inzetten.

EHBO-posten

• In totaal 13 EHBO posten bemand. Momenteel nog 3 EHBO posten in Heumensoord, Registratiecentrum Rotterdam en Ter Apel.
• 20 vrijwilligers actief per dag en 2 verpleegkundigen/artsen, meer dan 4738 uitgevoerde behandelingen.

Welkom Winkels

• Er zijn 20 actieve winkels. Heerlen is net geopend, de rest draait al even: Alphen aan den Rijn, Amsterdam, Doetinchem, Drachten, Ede, Goes, Groningen, Haarlem, Heumensoord, Lelystad, Nijmegen, Roermond, Stadskanaal, Ter Apel, Tilburg, Utrecht, Wageningen, Zwolle en ‘s Gravendeel.
• De winkels in Haarlem, Roermond, Tilburg en ‘s Gravendeel zijn momenteel voorzien van voldoende kleding en hebben een innamepauze.
• 7 winkels zijn inmiddels gesloten omdat de crisisopvang in de buurt ook gesloten is.

Ready2Help

• Inmiddels zijn er al 35.555 burgers bij aangemeld
• Tot nu toe 149 oproepen afgerond in 21 districten
• De afgelopen maanden 1958 Ready2Helpers ingezet

Meer over hulp voor vluchtelingen in Nederland