Word vrijwilliger Doneer

De nasleep van storm Daniel: veel verdriet en begin naar herstel

Geplaatst op 14 december 2023

Kolkende modderstromen namen in september van dit jaar alles mee wat op hun pad kwam in Noordoost Libië. Deze natuurramp, veroorzaakt door storm Daniel, zorgde voor verscheurde families en verwoeste huizen. Nog altijd is het verdriet groot. Honderden hulpverleners kwamen vanaf het begin gelijk in actie, en gaan nog altijd onverminderd door. Want ook nu, drie maanden later, is die hulp nog altijd hard nodig.

Het water is inmiddels weggetrokken uit de straten, maar in de stad Derna zie je aan alles dat er niet lang geleden een ramp heeft plaatsgevonden. De modderstromen als gevolg van de storm, maakten hele wijken met de grond gelijk. Zo’n 1,2 miljoen mensen werden getroffenen, waarvan meer dan 43.000 mensen hun huis verloren. En duizenden mensen hadden geen kans tegen het woeste water, en stierven. Vanaf dag één kwam het lokale Rode Kruis in actie. Honderden vrijwilligers zetten zich met gevaar voor eigen leven in om andere mensen in nood te helpen. En dat terwijl sommige vrijwilligers zelf net te horen hadden gekregen dat ze ook geliefden waren verloren. Met de enorme vastberadenheid om andere mensen dat verdriet te besparen, zochten ze naar overlevenden in het water. Daarnaast waren er teams die geredde mensen voorzagen van eten, drinken en spullen om zich te kunnen wassen. Tot nu toe zijn meer dan 125.000 mensen geholpen.

Slaapwandelende kinderen

Hoewel het water is gezakt, is het diepe verdriet nog steeds aanwezig. Het verlies van dierbaren en de noodsituatie die veel mensen overviel, heeft voor trauma gezorgd. Veel kinderen ervaren bij een regenbui direct intense emoties. Ze associëren regen met verlies en de dood. Deze associaties leiden soms tot nachtmerries, huilbuien of slaapwandelen. Een erg belangrijk onderdeel van de hulpverlening is dan ook psychosociale ondersteuning. Een team dat speciaal opgeleid is in mentale gezondheid zorgt voor passende hulp. Ook traint dit team andere hulpverleners in het bieden van de juiste psychosociale zorg. Ze bieden een luisterend oor, zorgen voor afleiding en verwijzen mensen door naar verdere ondersteuning wanneer dat nodig is.

Cruciale infrastructuur kapot

Naast de onzichtbare mentale problemen, heeft de ramp ook cruciale infrastructuur hard geraakt, zoals wegen, energie- en communicatienetwerken en water- en rioleringssystemen. Veel van deze systemen werken nog steeds niet. Dit zorgt ervoor dat de kans op ziekten toeneemt. De aankomende maanden blijven we de mensen die alles zijn verloren ondersteunen. Er wordt onderdak geregeld voor mensen die geen huis meer hebben en beschadigde woningen worden winterklaar gemaakt.

Waarschuwing voor de wereld

Door het veranderende klimaat vrezen we dat rampen zoals deze toenemen. Deze tragische gebeurtenis zou dan ook een pijnlijke waarschuwing moeten zijn voor de rest van de wereld. Wetenschappers van World Weather Attibution geven aan dat door klimaatverandering de gebieden in het noordoosten van Libië vijftig keer meer kans hebben op hevige regen. En ook in de rest van de wereld verwachten we dat het natuurgeweld heviger gaat worden door klimaatverandering.

Meer geld nodig

Deze ramp heeft een al uitdagende situatie verergerd. Libië, jarenlang geteisterd door conflict, ervaart nu een grootschalige ramp die de capaciteiten van zowel de Libische regering als die van de Libische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, overstijgt. Op dit moment heeft de Rode Halve Maan nog minstens 8,7 miljoen euro nodig om zoveel mogelijk getroffenen te helpen.  

Het is nog steeds mogelijk om geld te doneren voor hulp aan de mensen in Libië. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.     

Wil je meer weten over Hulp wereldwijd?