Word vrijwilliger Doneer

Somber in coronatijd: “Van lekker druk naar vervelend rustig”

Geplaatst op 14 november 2020

Eenzaamheid, somberheid en onzekerheid. De coronamaatregelen hebben een grote impact op jongeren, bleek onlangs uit onderzoek van het Rode Kruis. Toch zijn maar weinig jongeren open over hun gevoelens. Erover praten kan enorm helpen, weet Effy Karaahmet (21), student gezondheidswetenschappen. “Ik ging van lekker druk naar vervelend rustig. Ik had geen houvast meer. Praten met een coach gaf me nieuwe inzichten.”

Net als veel andere jongeren zit Effy in coronatijd soms niet zo lekker in haar vel.

Yes: je gaat studeren. Je sluit je aan bij die leuke roeivereniging, leert nieuwe mensen kennen, en weet zeker dat het jou gaat lukken om die perfecte balans te vinden tussen plezier en studie. Totdat de coronamaatregelen roet in het eten gooien. De techniek biedt genoeg mogelijkheden om door te gaan met je studie. Maar alleen thuis kampen veel jongeren met eenzaamheid en sombere gevoelens.

“Je hele structuur valt weg,” legt Effy uit. “Normaal gesproken spreek je elkaar tijdens een college en ga je daarna naar een borrel of een feest. Veel jongeren werken in de horeca of sporten in teamverband. Heel veel valt nu weg. Daarbij merk ik dat ik het steeds moeilijker vind om mijn studie in te plannen. En vaak vraag ik me af: wat moet ik met mezelf? Je blijft in je hoofd maar op dezelfde gedachten kauwen.”

Effy besloot om haar gevoelens niet voor zich te houden, maar hulp te zoeken bij een coach van de Stichting BlijfOvereind. “Het kan geen kwaad om eens met iemand te praten, dacht ik. Al meteen in het begin van het gesprek vond ik de erkenning zo fijn. Het is niet gek dat je je zo voelt. Het is logisch dat je overwhelmed raakt. Of het gevoel hebt dat iedereen maar gewoon doorgaat, terwijl jij stilstaat. En je stelt je niet aan. Die bevestiging had voor mij al een grote meerwaarde.”

Praktische tips

De coach hielp Effy ook met een aantal praktische tips. Eén ervan is om eens in je omgeving te kijken wie jou zou kunnen helpen met structuur. Effy: “Nu app ik bijvoorbeeld elke ochtend op een vast tijdstip even met een vriendin. Heel kort: hoe gaat het met je, heb je goed geslapen, heb je nog afspraken vandaag? Heel simpel, maar dat helpt al.”

Ook gaf de coach Effy de tip om contact met haar studieadviseur te zoeken om te zien hoe ze bijvoorbeeld meer structuur in haar studie kan aanbrengen. “Hier twijfelde ik eerst over, want ik heb geen problemen met leren en ik ben niet ziek. En de studieadviseurs hebben het nu erg druk. Maar ik heb nu toch een afspraak over twee weken. De onrust in je hoofd is net zo goed een probleem dat aandacht verdient.”

Elke ochtend met iemand appen om je dag door te nemen, kan al een verschil maken.

Jongeren vaker eenzaam

Resultaten van een onderzoek van het Rode Kruis liegen er niet om: een groot deel van de jongeren voelt zich tijdens de coronacrisis soms eenzaam (20%), angstig (45%) of somber (68%). Bijna driekwart maakt zich bovendien zorgen over de toekomst (73%). De piek in (corona)eenzaamheid ligt dus niet alleen bij ouderen, maar ook bij jongeren. Juist jongeren hebben een grote behoefte aan sociaal contact. Als je jong bent, ben je op zoek naar je identiteit, naar wie je bent. Afspreken met vrienden, samen de kroeg in en samen studeren zijn dan enorm belangrijk.

Effy: “Ik snap dat er best een drempel is om hulp te zoeken. Je bent niet ziek, er lijkt niet zoveel aan de hand. Maar ik zeg ook tegen studiegenoten: zet je eroverheen en ga in gesprek met iemand. Toen de persconferentie kwam met nieuwe aangescherpte maatregelen, heb ik ook een tweetje geplaatst waarin ik leeftijdgenoten oproep om te praten. Met elkaar, met de Rode Kruis Hulplijn of met een coach van BlijfOvereind. Dat tweetje werd enorm veel keren geretweet. Dan zie je ook hoe het leeft.”

Het Rode Kruis wil jongeren een hart onder de riem steken in coronatijd. Loesje helpt ons daarbij.

Update juli 2021

Een coachingsgesprek aanvragen via Blijf Overeind is niet meer mogelijk. Heb jij een luisterend oor nodig? Neem dan eens contact op met MIND Korrelatie voor een gratis en anoniem gesprek. Praten met een hulpverlener kan via telefoon, chat, e-mail of WhatsApp.

Wil je meer weten over Mentale gezondheid?

Osama Isaac met kinderen

Isaac (44) maakte eigen lesmateriaal voor medevluchtelingen

22 juni 2023

Ooit was Osama Isaac (44) zelf vluchteling. Nu werkt hij als vrijwilliger bij het Rode Kruis en leert hij andere vluchtelingen meer over de Nederlandse taal en cultuur, iets wat hij heel belangrijk vindt. “Elke activiteit in het onderwijs vormt een stap op weg naar vrijheid.”

Lees meer