Waar kan ik overnachten? Hoe vind ik een dokter? En word ik opgepakt als ik me laat vaccineren tegen corona? Voor nieuwkomers kan Nederland een behoorlijk doolhof zijn. Een nieuw digitaal platform van het Rode Kruis wijst hen de weg naar hulp.
Stel: je bent net in Nederland aangekomen en je hebt nog geen verblijfsvergunning. Hoe vind je dan een advocaat die je kan helpen bij je asielaanvraag? En waar kun je eigenlijk heen als je je been breekt? De juiste hulp vinden in Nederland kan best lastig zijn. Helemaal als je net nieuw bent en de taal niet spreekt.
Daarom lanceert het Rode Kruis een speciaal platform voor ongedocumenteerde migranten en andere nieuwkomers. Hierop lezen ze bijvoorbeeld waar ze terecht kunnen voor onderdak, een dokter of juridische hulp. Ook vinden ze informatie over het coronavirus en vaccinaties.
Het platform helpfulinformation.redcross.nl is speciaal ontwikkeld voor mobiel gebruik en beschikbaar in het Engels. Via het platform zien migranten waar ze terecht kunnen voor hulp in Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Almere en Lelystad.
Goede informatie belangrijk
Het platform is ontwikkeld door 510, het speciale data- en digitalteam van het Rode Kruis. Dit team zoekt naar manieren om digitale technieken in te zetten om hulpverlening te verbeteren. 510 bracht samen met de nieuwkomers kaart welke informatie migranten in Nederland nodig hebben.
Zo is er binnen deze groep bijvoorbeeld veel onduidelijkheid over coronavaccins. Via het platform lezen mensen wat ze kunnen verwachten en waar ze terechtkunnen voor een prik. Heleen van den Berg, hoofd Nationale Hulpverlening bij het Rode Kruis: “Vanaf deze week worden kwetsbare migranten in grote delen van het land gevaccineerd. Het is belangrijk dat ze een prik kunnen halen zonder zich zorgen te hoeven maken over hun status.”
Aanvulling op andere hulp
Het informatieplatform is een aanvulling op andere hulp aan ongedocumenteerde migranten in Nederland. Omdat zij niet in aanmerking komen voor hulp van de voedselbanken, bieden wij hen tijdens de coronacrisis bijvoorbeeld voedselhulp in samenwerking met partnerorganisaties. De migranten kunnen dan in aanmerking komen voor boodschappenkaarten of digitale voedselvouchers.
Hulp via WhatsApp
Migranten die ondanks het informatieplatform nog vragen hebben, kunnen terecht bij de speciale WhatsApp-Hulplijn van het Rode Kruis. Die is beschikbaar in het Arabisch, Turks, Tamazight, Portugees, Pools en Chinees.
Foto: Henri Vial